Kako je istočnjačka lula postala senzacija među mladima u Srbiji

0
230

U Beogradu se otvara (a i zatvara) gomila (i)legalnih nargila, tj. ,,Hookah”  barova i sve više vidimo kako se oni pune klincima koje fasciniraju različiti ukusi i efekat koji dim daje njihovim Instagram slikama. Ali da li mi zapravo znamo sta je to nargila?

Svoje korene ova ,,skalamerija” vuče još iz Persije, ali nije odmah služila za pušenje duvana, jer je u Persiju on stigao tek oko 1600. godine. Kasnije se izum proširio na Indiju i zemlje Međurečja, a ubrzo je došla i do Egipta gde je postala veoma popularna i gde je izum konačno i usavršen. Današnja nargila se sastoji iz glave ili činije, u kojoj su ugalj i duvan, zatim poklopca koji ide na glavu, creva kroz koje se uvlači dim, a tu su i ventil i posuda za vodu. Veruje se da su ljudi iz nargile prvobitno pušili kokos, a zatim se pojavio i pravi duvan, a danas i razni ukusi.

Sada, kada znamo šta je nargila, hajde da saznamo šta je to nargila bar. To je (zadimljen) bar u kom se moze pušiti nargila. Niko nije apsolutno siguran zašto je nargila među mladima postala senzacija kakva jeste, ali činjenica je da kada prolazite pored ,,Huga” ili ,,Royala” u Strahinjića Bana, pre ćete videti decu srednjoškolskog uzrasta, nego kolegu sa posla.

Kod nargile duvan prolazi kroz vodu u koju je dodat katran i veliki broj aroma, zaslađivača i drugih hemikalija od kojih se neke smatraju kancerogenim. Ovo dim nargile čini opasnijim od klasičnih cigareta.

I sama sam probala nargilu. Iskreno, nije ništa posebno. Ni barovi mi se ne dopadaju, veoma su zadimljeni jer ljudi u njima puše i nargile i cigarete. Nije mi bilo jasno šta to mlade privlači, pa sam se kako bih pronašla odgovor na to pitanje obratila svojim vršnjacima. Konzumiranje nargile očigledno sa sobom nosi određenu stigmatizaciju, s obzirom na to da su svi želeli da ostanu anonimni, tako da su za potrebe ovog teksta sva imena izmenjena. Pre svega, zanimalo me je šta ih to privlači u nargila barovima. Jedan od odgovora je bilo druženje: “Upoznao sam mnogo dobrih ljudi, druženje je uvek super.” rekao mi je Jovan. Drugi ispitanici su mi otkrili da postoji trend na društvenim mrežama, ali da su primamljivi ukusi ipak primarni razlog. “Pa, slike sa dimom na Instagramu izgledaju super, a i ukusi su lepi.” smatra Milica. To potvrđuje i njen drug Marko: “Meni je baš fora da pravim kružiće i druge oblike od dima, a ukusi su mi ekstra, a i bolje to nego da pušim cigarete.” smatra on. Kada su omiljeni ukusi u pitanju, većina odgovara da su to dupla jabuka, vanila-borovnica, menta i dragon kola.

Daljim istraživanjem saznala sam da Marko izuzetno greši kada navodi da je bolje konzumirati nargilu nego cigarete. Kod nargile duvan prolazi kroz vodu u koju je dodat katran i veliki broj aroma, zaslađivača i drugih hemikalija od kojih se neke smatraju kancerogenim. Ovo dim nargile čini opasnijim od klasičnih cigareta. Vikipedija čak navodi da je popušiti jednu nargilu gore nego 100 cigareta. Opasnost po zdravlje dolazi i iz same konzumacije. Često više osoba puši iz iste nargile, što je pogodno za prenošenje zaraznih bolesti poput mononukleoze i tuberkuloze.

S obzirom na sve navedeno, nameće se pitanje da li postoji ograničenje u godinama u vezi sa pušenjem nargile? Odgovor sam potražila u jednom nargila baru u Beogradu gde su mi priznali da ne bi smeli nargilama da služe osobe mlađe od 17 godina, međutim većina to pravilo ne poštuje, osim kada je velika gužva u baru ili im je zaprećeno inspekcijom. Rešenje ponovo treba tražiti u sistemu i zakonu. Smatram da bi reč “nargila” morala da se doda postojećem zakonu koji zabranjuje da se maloletnim osobama prodaju alkohol i cigarete. Naravno, uz obavezu da se zakon zaista sprovodi, što znači da nadležni organi moraju redovno kontrolisati nargila barove i kažnjavati neposlušne.  


Piše: Mila Todorović
Tekst je nastao u okviru “Škole medijske pismenosti” Centra za marginu