Serija međunarodnih konferencija “The Global Human Rights Forums”

Serija međunarodnih konferencija “The Global Human Rights Forums”

 Od 2016. godine “Centar za marginu” je pokrenuo seriju konferencija pod nazivom “The Global Human Rights Forums”.

Ova serija konferencija osmišljena je u cilju podizanja svesti o gorućim pitanjima iz domena ljudskih prava, otvaranja dijaloga i pronalaženja rešenja za ključne izazove. Pokretanjem Foruma želimo da uspostavimo uticajan brend sa potencijalom da bude katalizator budućih promena i omogućimo stvaranje efikasne platforme za umrežavanje aktera različitih kulturnih i društvenih konteksta i uverenja.

Prva u nizu konferencija pod nazivom “Decoding Patterns of Privilege” održana je u Beogradu 20-22. oktobra 2016.godine i okupila je učesnike i učesnice sa četiri kontinenta i 18 zemalja – od Brazila i Čilea, SAD-a i Kanade, preko Litvanije, Nemačke, Austrije… do Turske, Emirata i Sirije. Na konferenciji je govorilo 19 govornika i govornica iz 8 zemalja. Program je bio sačinjen od 17 sati akademskog sadržaja i više od 12 sati društvenih aktivnosti. Akademski deo bio je sačinjen od pet panela na kojima se govorilo o sledećim temama: prisilne migracije iz ostrvskih zemalja (u toku koga je organizovano i skajp uključenje aktivistkinje sa Sejšela), važnost ranog uključivanja romske dece u obrazovni sistem (panel su organizovali gosti iz “Centra za integraciju mladih”), bračna jednakost, politike reprezentacije rodnih identiteta u medijskom diskursu, kao i ksenofobija prouzrokovana migrantskom krizom (sa specijalnim gostom Zaidom El Rajesom iz Sirije, trenutno zaposlenim u fondaciji “Kofi Anan” u Ujedinjenim Arapskim Emiratima). Na slobodnom panelu učesnika o problemima Kurda u Turskoj govorila je gošća iz Turske Čansu Guclu.

Osim panelskog dela, konferencija je učesnicima i učesnicama ponudila i jedinstveno iskustvo učešća u Živoj biblioteci. U trajanju od 4h učesnici su imali priliku da razgovaraju sa pripadnicima marginalizovanih društvenih grupa i uče jedni o drugima, a sve u cilju eliminisanja predrasuda.

Sledeća konferencija pod parolom “Composing the canvas of integrity” zakazana je za 18. maj 2017. godine.

Više o konferenciji i načinu prijave možete pogledati na sajtu konferencije.

NO COMMENTS

Leave a Reply