Četvrta sezona Vikinga završena je u februaru ove godine i hiljadama fanova širom sveta ostalo je mnogo neodgovorenih pitanja.

Gde će rat koji su proglasili celom svetu odvesti Ragnarove sinove?
Ko je biskup Hemund?
I ono što sve najviše zanima: šta će biti sa Lagertom?

Od početka prikazivanja serije 2013. godine, Lagerta (tada) Lotbrok postala je omiljeni ženski lik čak i onima koji nisu nisu gledali dalje od prve epizode. Ona je supruga, majka, ratnica. Ona održava porodičnu farmu, ide u pohode sa svojim mužem, spašava njegov život i ubija silovatelje.  Razvoj njenog lika je konstantan – od supruge Ragnara Lotbroka do grofice od Hedebija. Glumica Ketrin Vinik za svoju ulogu kaže da je ona možda najuzbudljiviji feministički lik prisutan na TV-u. Ono što mnogi gledaoci zameraju ovoj adaptaciji sveta Vikinga jeste upravo to: ”prenaglašen” feminizam.

Podudaranje serije sa istorijskim faktima, koliki udeo je fikcija a koliki realnost, pitanja su na koja pisac serije Majkl Hirst odgovara jednostavno: ,,Ne možeš ništa sa sigurnošću znati ukoliko nisi bio tamo i video stvari svojim očima.” Međutim, od samog početka, on je insistirao na jakim ženskim likovima, koji su osim u Lagerti, otelotvoreni u likovima princeze Auslag, Torvi, Astrid, Džudit i drugima.
Slobodne žene u doba Vikinga predstavljene su kao jake, sposobne i odlučne. Svaka od njih na različiti način govori svoju verziju feminizma: neke kroz borbu rame uz rame sa muškarcima, druge kroz majčinstvo, ali svaka prenosi jednako jaku poruku: žene su muškarcima jednake.

,,Za žene, mislim tada kao i sada, prosto ima više problema. Više poteškoća, više stvari koje moraju da reše, više komplikacija u životu. Zato ja ne pišem žene drugačije, pišem ih na isti način, zato su žene zanimljive podjednako kao muškarci, nisu samo dekoracija u seriji”, objašnjava Hirst.

Izvor: inquisitr.com
Izvor: inquisitr.com

Iako je primetan sve veći ”trend feminizma” u mejnstrim kulturi, ono što ostaje nepromenjeno u istoriji a i danas jeste da je borba za ravnopravnost žena i dalje u punoj snazi. ”Feminizam se zalaže za oslobođenje žena od nasilja, seksizma, tradicionalnih ženskih uloga i za prihvatanje žene kao celokupne ličnosti.” Zvuči poznato?
Majkl Hirst priznao je da je dobio ”pretnje” od feministkinja da Lagertu ostavi živu: ‘‘Nas ne zanima koliko muških likova ubiješ, ali ako uradiš nešto sa Lagertom, u nevolji si” – pre nekoliko godina pisao mu je feministički kolektiv iz Nju Jorka. Hirst je to shvatio ozbiljno i složio se da je ona srce serije.

U istoriji Vikinga ostalo je zapamćeno da žene stvarno jesu bile ratnice i činile su dobar deo njihove vojske.  Kontraverza koja je pokrenuta oko jednog ženskog lika svedoči tome koliko iako stotinama godina nakon nestanka jedne civilizacije – mi i dalje imamo mnogo da naučimo i zajedno sa Vikinzima nastavićemo otkrivamo šta sve feminizam može da predstavlja.

 

Piše: Ivana Stojanović

Tekst je nastao u okviru “Škole medijske pismenosti” Centra za marginu