Read in English

Ovu veoma značajnu temu prezentovao je gost iz Tunisa Salem Ben Khaled. On smatra da su alatke koje civilno društvo može koristiti neformalno obrazovanje i stvaranje zajednica.

Neformalno obrazovanje čine svi treninzi, konferencije, seminari i omladinske razmene, dok se stvaranjem novih zajednica aktivisti umrežavaju u borbi za mir i za pozitivne društvene promene.

Ahlem Nasraoui je u ovom domenu postigao veliki uspeh na međunarodnom nivou. On je osnivač Peace Lab-a, prvog obrazovnog inkubatora u školama koje se nalaze u krajevima najviše ugroženim terorizmom i propagandom u nedostatku kvalitetnog obrazovanja. Ti regioni su Kasserine, Sidi Bouzid, Sejnane i Medenine.

„Važno je integrisati mlade u društvo, pomoći deci da razviju sopstvene sposobnosti i osnaže svoju ličnost i to je najvažnija uloga civilnog društva kada je borba protiv terorizma u pitanju“, smatra Salem.

Neki uspešni projekti su Label Zik plesni festival koji organizuje Voice of Rural Child Association i promoviše kulturu ekspresije tela i umetničku dinamiku u regionu Medenine, kao i školski karneval u istom regionu. Grad krase različiti performansi – plesni, pozorišni, muzički…

Predavač je prikazao tri kraća filma koji ilustruju na koji način možemo napraviti razliku u društvu putem zajedničkog rada, sporta i umetnosti. Osnovna poruka je „Ne osuđuj, budi otvorenog uma“ i „Ne osuđuj pre nego što se informišeš“.

Na pitanja publike o uslovima koji pogoduju terorizmu, predavač je odgovorio da oni leže u lošem obrazovanom sistemu i porodici. „Roditelji nameću religiju deci, umesto da ih puste da sami biraju“, naveo je Salem kao odgovor na pitanje o vezi religije i ekstremizma.

Izveštava: Jovana Marić