Piše: Milica Terzić


Udaljena 8500 kilometara od Beograda, 13 sati letenja i 6 vremenskih zona, kraljevina Tajland predstavlja raj na zemlji. Zemlja osmeha, Bude, hramova, masaže i nestvarnih lepota prirode, deveta je najposećenija svetska država. Smešten na Indokineskom poluostrvu, Tajland nudi za svakoga ponešto – planine na severu, Bangkok u centralnom delu, plaže na jugu. Ako ste avanturista koji želi što više da upozna kulturu, način života i ishranu, sever je pravo rešenje za vas. Ako tražite izazove, lud provod i izlaske, dobrodošli ste u “Njujork istoka”, kako još nazivaju prestonicu Tajlanda. Za sve ljubitelje prirodih lepota, mora i uživanja na plaži, krenite na jug. Šta god da odaberete, osetićete magiju čudesne zemlje.

Tropska monsunska klima tokom cele godine drži temperaturu na prijatnih 28-30 stepeni. Monsuni stižu krajem maja i obično najavljuju kišna četiri meseca. Međutim, Tajlanđani su nam rekli da se klima i kod njih dosta promenila, pa više nema ni velikih kiša, niti poplava. Takva promena utiče na slonove, tigrove, majmune – zaštitne simbole ove azijske države. Sa nekadašnjih sto hiljada, broj slonova opao je na dve hiljade za nepuna dva veka. Za to ipak ne možemo kriviti skorašnju promenu klime, već turiste. Trenutno je više slonova u zarobljeništvu nego u divljini jer su ova ugrožena vrsta magnet za turiste, a meštani, svesni toga, nude razne aktivnosti sa njima, kao što su jahanje i kupanje. Zbog štete i bola koji se nanose slonovima, ali više pod pritiskom udruženja za zaštitu životinja, vlasti pokušavaju da iskorene mogućnost jahanja. Ipak, i dalje postoji ta opcija u većini turističkih mesta. Kupanje, hranjenje i igranje sa slonovima postoji u mnogim rezervatima prirode koji se bore protiv zarobljavanja i mučenja životinja, tako da su ta mesta bolje rešenje. Kupanje podrazumeva užitak kako za slonove, tako i za turiste. Odvija se u obližnjoj reci, prisutni su dreseri koji vam daju četke za pranje i avantura može da počne. Ovim životinjama koje spadaju u jedne od najdobroćudnijih, prija četkanje i druženje sa ljudima, ali pazite kako se ponašate jer vas mogu udariti ušima ako ste mu ikada učinili nešto što mu se ne svidja. Kažu da pamte godinama unazad!

Iako zabrana lovljenja i korišenja životinja u turističke svrhe nije još uvek doneta, jedna druga jeste. Na žalost svih onih koji će posetiti zemlju rajskih plaža u narednih godinu dana, čuvena Maya Bay zatvorena je za posete. Nakon što je Leonardo DiCaprio doživeo prosvetljenje u filmu “The Beach” baš na ovoj plaži, ona je postala nezaobilazna destinacija milionima posetilaca godišnje. To je uticalo na floru i faunu i generalno stanje ovog dela Phi Phi arhipelaga, tako da je zabranjena zona dok se stanje ne oporavi. Ipak, na južnoj obali Tajlanda, hiljade drugih plaža i ostrva je dostupno. Sve ono kako ih zamišljate – beo pesak, prozirna voda, palme – upravo je tako. Ostrva su nenaseljena ljudima, bez dodira sa spoljnim svetom, bez struje i kafića, ali sa raznim domaćim stanovnicima – gušteri, zmije, stonoge… Svako ostrvo krije poneku priču, poneku legendu, avanturu. Jednu takvu doživećete na Monkey beach-u. Kao što joj i naziv kaže, glavni stanovici ove plaže su majmuni. Oni će vas dočekati velikodušno, brzo će vam prići, skakaće oko vas, ali čuvajte se – uzeće vam verovatno sve što imate u rukama ili iz ranca, ako im je dostupno. Svuda stoje obaveštenja da ne sme da im se daje hrana, i poštujte to jer će vas, u suprotnom, opkoliti desetak majmunčica od kojih se nećete lako osloboditi. Ovo mesto, ali i mnoga druga u Andamanskom moru idealna su za snorkling. Ne morate nositi svoju opremu, brodići kojima idete na ove izlete opremljeni su maskama i naočarama za ronjenje, a na vama je samo da uživate u lepotama podvodnog sveta. Nakon ovog aktivnog odmora, priuštite sebi čuvenu thai masažu. Saloni su brojni širom šetališta i jedini problem će vam biti za koji da se odlučite. Da li za onaj pored mora ili onaj gde daju besplatno banane i anasas? Masaže okrepljuju i dušu i telo, tako da to zadovoljstvo nemojte propustiti.

Tajland je poznat i kao “Land of the Ladyboys”. To je ustaljen naziv za transrodne osobe i oni su široko prihvaćeni u društvu, najviše zbog budizma koji je, verovatno, najtolerantnija religija. Operacije usklađivanja pola koštaju oko 1000 dolara.

Turizam donosi nacionalnoj kasi oko 6% ukupnih prihoda. Tajland se brzo razvija i druga je najjača ekonomija u Jugoistočnoj Aziji. Velike zasluge za to uzima kralj Rama IX koji je vladao 70 godina, sve do svoje smrti 2016. godine. On je uticao na privlačenje stranih investicija, ulagao u obrazovanje, infrastrukturu. Odaje mu se priznanje gde god se ukaže prilika za to. Ipak, poštovanje koje se ukazuje, ne vezuje se toliko za ličnost, koliko za samu kraljevsku titulu. Ukoliko odete u bioskop ili na neki kulturni događaj, najpre se pušta himna u čast kralja, a ako ne ustanete, možete završiti u zatvoru. Dok oni to rade, aktuelni kralj živi u vili u Nemačkoj, u Tajland dolazi retko kad, a prate ga razni skandali koji uključuju drogu i preljube.

95% populacije čine budisti i to se vidi na ulicama, čuje u razgovorima sa meštanima, oseća u svakom osmehu. U skladu sa Budinim učenjem, Tajlanđani pokušavaju da se oslobode svake mržnje, pohlepe, loših misli koje kvare dušu. Religija nije odlazak nedeljom u jedan od 34 hiljade hramova, koliko ih ima aktivnih na Tajlandu, već stil života. Brojna su okupljanja na kojima učestvuju svi članovi porodice, prijatelji, čitav grad. Jedno od njih održava se u Krabi Taunu prvog dana u novembru kad je pun mesec. Tokom celog dana, u ovom gradiću na jugu zemlje, prave se buketi od lotosa, najrazličitijih oblika i boja. Ko god poželi (i plati otprilike jedan evro), može da ubaci u buket nokat, komadić stare odeće ili vlas kose, zapali sveću i pusti lotosov cvet u reku. Na taj način, iskazuje se zahvalnost za mirnu i stabilnu godinu za nama i priziva se uspešna žetva u narednoj.

Za tu priliku, meštani pripreme specijalitete koje evropski turisti nemaju priliku da jedu često, pa se na meniju nađu škorpije, bubašvabe, skakavci, crvi. Tajlanđani koji žive na jugu ne jedu insekte, za razliku od plamena u severnim krajevima, kojima je to čest obrok. Ono što vole svi da jedu jesu nudle, pirinač, najrazličitije voće, i nezaobilazni pad thai – kombinacija svega nabrojanog sa, čime drugo nego, slatko-ljutim sosom. Ako niste ljubitelj začinjene hrane, obavezno naglasite da želite porciju mai ped – bez začina – jer ćete inače dobiti eksploziju ukusa koja nije svojstvena našim čulima. Nećete se naći u situaciji da ne znate gde i šta da jedete – sve vrvi od restorana tajlandske i indijske hrane, naravno i zapadnjačke za one koji nisu skloni eksperimentisanjima. Ne propustite priliku da jedete na njihovim pijacama gde istu hranu dobijate za manje novca, a sa mnogo više  autentičnosti. Svu hranu će spremati pred vama, i dok čekate, pričaće vam o tome gde su najbolje plaže, kako najlakše da dođete do njih, ali i o svojoj porodici i porodičnom biznisu.

Na hranu, a i na sve drugo, čekaćete duže nego što ste navikli. Brzina nije odlika Tajlanđana. Dosta su spori, ne razumeju najbolje engleski, a neprestano vam se osmehuju i klimaju glavom, pa ne znate šta da očekujete. Nezaposlenost je oko 1%, svi rade, cela porodica je uključena u proizvodnju hrane, nakita, u organizovanju izleta. Radi se bez žurbe i stresa, što budi nestrpljenje kod turista. Stiče se utisak da je potrebno troje ljudi za posao koji u zapadnijim delovima sveta radi jedna osoba, pa smo u šali zaključili da je zbog toga tako niska stopa nezaposlenosti.  

Ono što je najlepše kod Tajlanda jeste njegov integritet – čak i danas, u svetu koji je prestao da mari i brine, on je i dalje zemlja koja propagira mir, radost, druženje, slobodu izbora. I zbog toga on i jeste jedno od retkih mesta na zemaljskoj kugli gde se osećate slobodno i sigurno da radite ono što zaista želite i što vas ispunjava. Ako ni zbog čega drugo, Tajland treba posetiti zbog tog osećaja – zaista je neprocenjivo!