Piše: Dragana Gabbana
Foto: medium.com

Danas je „dreg“ široko rasprostranjen i poznat pojam, ali se samo poreklo pojma ne može sa sigurnošću utvrditi. U štampanoj formi pominje se krajem devetnaestog veka, a etimološki koren pojma sugeriše na devetnaestovekovni pozorišni sleg i odnosi se na fascinaciju dugim suknjama koje se vuku po podu. Korene drega možemo tražiti u još ranijem periodu, u Šekspirovoj Engleskoj, gde se krajem šestnaestog i početkom sedamnaestog veka javlja cross-dressing za potrebe pozorišta. Pošto su, zbog crkvenih i društvenih normi, samo muškarci mogli da nastupaju u pozorišnim predstavama, kako bi se predstava dosledno odigrala ženske uloge su tumačili mladi muškarci u dregu – iako se nije koristio taj pojam u to vreme, to jeste bio dreg.

U velikom delu svoje istorije, dreg se vezivao za „preoblačenje“ i menjanje rodne uloge – najčešće muškarca u ženu, te nastaje poznat termin „dreg kraljice“. U novije vreme sve je više trans žena, cis žena, kao i non-binary osoba koje nastupaju kao dreg kraljice. Vremenom dreg postaje zasebna umetnost i okuplja sve veći broj obožavatelja, usresređen na individuu dreg kraljice kao centralne figure.

Prva osoba koja je sebe nazvala dreg kraljicom („the queen of drag“) je William Dorsey Swann, rođen u ropstvu u Merelindu, koji je osamdesetih godina devetnaestog veka započeo organizaciju dreg balova u Vašingtonu, kojima su prisustvovali drugi muškarci, uglavnom takođe nekadašnji robovi. Kako novine tog vremena dokumentuju, ovi balovi su često bili napadani od strane policije, a 1898. godine William je uhapšen i osuđen na deset meseci zatvora na osnovu lažne optužbe da je vodio bordel („keeping a disorderly house“). U zahtevu za pomilovanje upućenom predsedniku naveo je da su u pitanju dreg balovi, ali je zahtev odbijen.

Svoj procvat dreg doživljava u dvadesetom veku. Jedna od najvećih dreg zvezda tog doba svakako je Džulijan Eltindž, koja bi na kraju svakog performansa skidala periku i otkrivala svoj pol šokiranoj masi. Uprkos tome što se na homoseksualnost i dalje gleda kao na bolest, te je „homoseksualizam“ bio ilegalan na mnogim mestima, dreg performansi i dalje opstaju i nakon Drugog svetskog rata, te bivaju odraz bunta i revolta. Serija „The Pose“ opisuje period dreg balova u Njujorku sedamdesetih godina prošlog veka, na kojima su pistom defilovale dreg kraljice u svom najboljem dregu, kako bi impresionirale sudije i osvojile što više trofeja. Odatle se razvija koncept „dreg majke“, koji predstavlja iskusnu dreg kraljicu koja pod svoju zaštitu i mentorstvo uzima mlade dreg kraljice ili mlade ljude koji su imali različite probleme, kako bi ih naučila ponašanju na sceni, ali i pružila utočište. Ove dreg porodice na jako dobar način opisuje kultni film „The Paris is burning“, koji je inspirisao Madonin „Vogue“.

Dreg kraljice su imale važnu ulogu u protestima širom Sjedinjenih američkih država koji su pokrenuli društvene promene i pokret za prava LGBT osoba, još od prvog protesta 1959. godine u Los Anđelesu, 1966. godine u San Francisku, preko čuvene žurke povodom Dana Svetog Patrika 1968. godine u Los Anđelesu kada su dve dreg kraljice, “The Princess” i “The Duchess” okupile više od dve stotine gej muškaraca na poznatom kruzing mestu u Grifit parku, pa sve do Stonvolske pobune 1969. godine. Verovatno najpoznatiji događaj je godišnja „Invasion of the Pines“, kada dreg kraljice posećuju ovo ostrvo u znak sećanja na situaciju kada je Terry Warren 1976. godine dobio zabranu ulaska u restoran jer je bio u dregu, a njegovi prijatelji se obukli u dreg i zajedno okupirali isti restoran.

Vremenom dreg ulazi u mejstrim, pre svega kroz lik Divajn koja ima zapažene uloge u vrlo poznatim filmovima Džona Votersa, a početkom devedesetih godina Ru Paul postiže svetsku slavu, kombinujući svoju dreg personu sa karijerom muzičara. Ru Paul snima i duet sa Eltonom Džonom i učestvuje u mnogim medijskim projektima. Ru Paul 2009. godine pokreće rijaliti program „Ru Paul’s Drag Race”, u kome se dreg kraljice takmiče za titulu najbolje, kroz niz zadataka specifičnih za dreg umetnost – kreiranja kostima, komedija, limpsync, imitacije, scenski performans itd. Ovaj serijal privukao je raznoliku publiku, a kao specijalni članovi žirija gostuju i poznate ličnosti iz sveta šou biznisa.

I dok se vodi debata o tome da li ovakvi šou programi čine dreg vidljivijim ili mejnstrimizacija drega uništava njegov politički i subverzivni potencijal, dreg postaje sve popularniji širom planete. U Srbiji je relativno nov pokret, što mu daje neograničene mogućnosti, a gde će ići razvoj drega na našim prostorima biće zabavno gledati u budućnosti i u tome učestvovati.


Čitajte tekstove o srpskim dreg kraljicama


ČITAJTE I OSTALE TEKSTOVE IZ OVOG BROJA

Klikni na sliku i vidi šta te još očekuje u 14. broju Promaje