KAKO FACEBOOK UTIČE NA RAZVOJ LIČNOSTI KORISNIKA?

„Sajber generacija” izraz je koji se omladini pripisuje godinama unazad. Činjenica je da je internet, sa društvenim mrežama i bezbroj dostupnih informacija, postao neizbežna dnevna rutina mladih ljudi, ipak, taj naziv koji oni nose počinje da dobija sve dublje značenje.

 
Najizloženija uticaju Fejsbuka jesu deca koja se još uvek psihički razvijaju, grade svoje stavove, temelje mesto u društvu i uče da razumeju svoju okolinu. Ovakva, nedovoljno osvešćena deca, mogu se potpuno vezati za ono što na društvenoj mreži vide, te percipirati svet potpuno pogrešno, zato je jedan od najvećih problema prerano pristupanje društvenim mrežama. Po pravilima kompanije Fejsbuk, deca mlađa od 13 godina ne smeju praviti profile, međutim ova restrikcija često se preispituje i mišljenja o tome da li su trinaestogodišnjaci dovoljno zreli da bi koristili ovu društvenu mrežu veoma su podeljena. Mladi u Srbiji imali su zanimljiva zapažanja na ovu temu.
Marko Vučković iz “Šeste beogradske gimnazije” smatra da deca u tom uzrastu nemaju realnu potrebu za društvenim mrežama. „Mislim da bi deca do neke dvanaeste godine trebalo što više da uživaju u životu bez socijalnih medija, jer koliko god nam dobrih stvari doneli, isto tako su nas i dosta otuđili jedne od drugih, a pre svega toga doveli i do stvaranja virtuelne ličnosti. Mislim da bi dete trebalo da uživa u pravom druženju.”
Dunja Parežanin iz “Sedme beogradske gimnazije” koja je još kao dete imala Fejsbuk takođe smatra da to nije bilo neophodno: „U današnje vreme, većina dece ima Fejs i ostale društvene mreže, ja sam ga takođe imala od svoje 9. godine, ali stojim iza toga da to nije bila baš najbolja odluka jer mi je oduzeo puno vremena i mislim da ima jak uticaj na mlađe korisnike.”

Krizna tačka najveće društvene platforme na internetu je „iluzija idealnog”. Tačnije, sadržaj koji ljudi postavljaju na Fejsbuk, pre svega fotografije, najčešće predstavlja njihovu idealnu sliku, drugačiju od one stvarne. Kroz čitav taj splet vizuelnih i pismenih sadržaja stvara se slika o tome kako bi ljudsko telo, ponašanje, razmišljanje, pa i način života trebalo da izgledaju, dolazi do stvaranja iskrivljene slike o lepom, a sve suprotno tim normama postaje neprihvatljivo…

Ceo tekst pročitajte na sledećem linku:

FB: Sastavni ili rastavni deo života mladih PDF

 

Autor teksta je Aleksej Purić, polaznik “Škole medijske pismenosti” Centra za marginu.