Drugi dan konferencije otvorio je panel o izazovima migrantske krize i rastućoj ksenofobiji u Evropi. Panel je moderirao program menadžer konferencije Nemanja Marinović, a govornici su bili Teanna Sunberg (USA) iz NCM International-a koja trenutno radi u Mađarskoj, Petra Jakovina iz Centra za mirovne studije Zagreb, Marko Sinđić iz Srbije i Zaid Al Rayes iz Sirije, trenutno angažovan u fondaciji Kofi Anan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

Teanna je govorila na temu „How practicing Presence and Hospitality restore dignity and birth a new narrative“. Organizacija u kojoj radi od početka migrantske krize radi u 4 zemlje na obezbeđivanju humanitarne pomoći migrantima. U svom izlaganju, Teanna se osvrnula na slike koje je napravila u Beogradu, a koje oslikavaju realne probleme sa kojima se migranti susreću, a potom uporedila situaciju u Srbiji i ostalim zemljama na balkanskoj ruti. Nakon konferencije, Teanna je sa svojim timom produžila na autobusku stanicu gde je distribuirala humanitarnu pomoć porodicama koje se tamo nalaze.

Petra Jakovina prezentovala je istraživanje svoje organizacije na temu rasizma i homofobije. Istraživački projekat deo je programa IPA 2012. Ideja ovog projekta je osnaživanje organizacija civilnog društva kao ravnopravnih partnera u provedbi ljudskih prava kroz uspostavljanje saradnje između  istraživačkih institucija i organizacija civilnog društva. Koordinator projekta je Centar za mirovne studije (CMS), a partneri su Fakultet političkih znanosti (CEDIM) i Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj. Istraživanje se sprovodi kroz pet klastera. U prvom klasteru cilj je stvoriti bazu znanja kao doprinos u procesu stvaranja i nadzora politika. U drugom nastoji da se osigura prostor za konsultacije s administrativnim telima i agencijama koje sprovode zakone vezane za ljudska prava. U trećem klasteru provodiće se aktivnosti u obliku pravne i humanitarne pomoći, a zatim će projekta pokušati da osvesti domaće i evropske aktere o opasnostima jačanja ekstremne desnice. Na kraju će koordinatori i partneri shodno istraživanjima implementirati znanja u programe građanskog obrazovanja.

14639717_921158044683210_1320922623273772554_n

Marko Sinđić, socijalni radnik po struci, uporedno je prikazao percepcije tražilaca azila u Srbiji i Danskoj. Svoj prikaz bazirao je na osnovu istraživanja koje je sproveo u toku master studija u Aalborg univerzitetu u Danskoj. Nalazi sugerišu da su percepcije korisnika slične na formalnom i suštinskom nivou u obe zemlje. Sistem azila ostavlja vrlo malo prostora za kreativne odgovore i inkluziju kroisnika. Ovi zaključci govore o tome da teorije Agambena i Fukoa, na koje se istraživanje oslanja i koje pokušava da proveri, treba uzeti sa rezervom. Zapravo, zaključci ukazuju da i razmatranja iz aspekta ljudskih prava, kao i akterskog pristupa, mogu biti zanemarena ako su fokusirana primarno na kulturni i etnički nivo.

Gost iz Sirije, Zaid Al Rayes, preneo je učesnicima iskustva Inicijative Extremely Together čiji je jedan od deset mladih lidera. Njegov pristup migrantskoj krizi u mnogo čemu je različit u odnosu na sve što smo do sada imali prilike da slušamo. Na prvom mestu, Zaid na trenutnu situaciju ne gleda kao na krizu, već izazov. Fokus njegovog rada je da se stvore uslovi za normalan život mladih koji napuštaju Siriju, kako bi se preveniralo da postanu zavedeni ekstremističkim ideologijama. On je to plastično objasnio – mlad čovek iz Sirije je nesrećan, ljut, povređen… ukoliko mu se ne pruži alternativa, lako može da potpadne pod uticaj terorističkih grupa koje će mu obećati osvetu za sve što je nažao učinjeno njemu, njegovim najbližima i njegovoj zemlji. Zato je važno na vreme shvatiti mlade ljude, migrante, kao resurs, kao perspektivu, a ne kao krizu. Njihova uloga u prevenciji ekstremizma može biti presudna. Jer, kako Zaid u jednom tekstu zaključuje “Ko je odgovoran za nastali problem – teško je reći. Ko je odgovoran za njegovo rešavanje – svi mi.”