Konferenciju “The Global Human Rights Forums” je otvorio panel o klimatskim promenama, na koji je “Centar za marginu” posebno ponosan jer je u pitanju važna tema koja je prvi put pokrenuta na ovaj nacin. Pionirka u ovoj oblasti, naucnica Anja Carapic govorila je o prognozama do 2050 godine i cinjenici da ce se do tog trenutka svet suociti sa 250 miliona izbeglica iz ostrvih zemalja kojima preti potpuno potapanje. Još uvek ne postoji sistemski odgovor na ovaj nadolazeci izazov, a ovi narodi su potpuno nevidljivi u medunarodnom pravnom sistemu – da li su u pitanju izbeglice ili migranti, kako ce se omoguciti ovim ljudima da sacuvaju svoj identitet, jezik i kulturu?

img_8995

Svoje licno iskustvo, kao i iskustvo svojih sunarodnika iz jedne od najugroženijih zemalja – Sejšela, podelila je specijalna gošca Angélique Pouponneau putem direktnog skype ukljucenja.

Ubrzo nakon konferencije izašao je dokumentarac “Before the flood” koji se takode bavi ovom temom, naša nada je da je ovo samo prvi korak ka podizanju svesti o ovom problemu i osmišljavanju sistemskih rešenja za pomoc ostrvskim narodima.