Read in English

Evdokia Romanova iz Rusije, gošća na drugoj međunarodnoj konferenciji „The Global Human Rights Forums“ koju smo održali u maju u Beogradu pod policijskom je istragom zbog „propagiranja netradicionalnih seksualnih odnosa putem društvenih mreža i interneta“ (tzv. „Putinov zakon“). Evdokia je članica LGBT pokreta „Avers“ iz Samare i Koalicije mladih za seksualna i reproduktivna prava (Youth Coalition for Sexual and Reproductive Rights) iz Rusije.

Kako Koalicija navodi u svom saopštenju, 26. Jula 2017. godine Evdokia je pozvana da da izjavu u policijskoj stanici gde ju je istražitelj obavestio da se protiv nje vodi istraga na osnovu Dela 2, član 6.21 Kodeksa o administrativnim prekršajima (propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa putem društvenih mreža i interneta). Od nje je traženo da potpiše protokol, a tek nakon konsultacije sa advokatom dozvoljeno joj je da pročita materijal u celosti, na sopstveni zahtev. Prema materijalima Evdokia se tereti za šerovanje postova na svom ličnom fejsbuk profilu koje su objavljivali Koalicija i Gardijan (The Guardian), a koji se odnose na ljudska prava LGBT osoba u Rusiji. Evdokia je odbacila optužbe i odbila da svedoči na osnovu svog ustavnog prava (član 51).

Organizacija „Avers“ smatra da su optužbe neosnovane i u cilju zastrašivanja. Oni navode da njeni postupci nisu motivisani težnjom da širi „informacije koje oblikuju nekonvencionalne seksualne stavove“, promoviše „atraktivnost netradicionalnih seksualnih odnosa“  i „iskrivljen pogled na društvenu jednakost tradicionalnih i netradicionalnih seksualnih odnosa“  ili nameće „informacije o netradicionalnim seksualnim odnosima koji izazivaju interes za takve odnose“. Oni navode da građanima nije zabranjeno da govore o pravima i slobodama seksualnih manjina ili razmenjuju informacije o homoseksualnosti.

Kompletno saopštenje na engleskom i ruskom jeziku možete pročitati  OVDE

 

Evdokia je nedavno dala intervju za naš sajt gde je izjavila “Dokle god smo sakriveni, sve je u redu”. Ovu tezu dokazuje i njen lični primer.
„Centar za marginu“ najoštrije osuđuje ugrožavanje privatnosti i slobode govora aktivista i aktivistkinja od strane ruskih institucija u cilju zastrašivanja i ućutkivanja boraca i borkinja za slobodu i poštovanje ljudskih prava. Čvrsto stojimo uz Evdokiu i njeno udruženje i podržavamo kampanju podrške koju su pokrenuli. Pozivamo sva udruženja i nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima da podrže Evdokiu, a posredno i sve ostale aktiviste i aktivistkinje u Rusiji, tako što će poslati e-mail policijskoj upravi u Samari na adresu gumvd63@mvd.ru i izraziti svoje neslaganje sa optužbama protiv nje na osnovu Dela 2 član 6.21 Kodeksa o administrativnim kaznama (Part 2 6.21 Code of Administrative Penalty).

Samo solidarno!