Razgovarao: Nemanja Marinović
Foto: Bojana Janjić/VICE Srbija

One su tandem koji je nemoguće ne primetiti. Iako su potpuno različite, sjajno funkcionišu „u paketu”. Kako profesionalno, tako i privatno. Direktne, konkretne i vrcave u odgovorima, tako da je teško zadržati ozbiljnost u razgovoru sa njima. Ali, pokušajmo.

Kada ste počele da se bavite dregom?

Vlažena: Dregom sam počela da se bavim pre dve godine. Ostroga_Mi je prepoznala čist talenat i lepotu u meni. Zahvaljujući njoj, ja sam jedna od „popularnijih” devojaka, hvala mama.

Kvarcna ruža: Počelo je spontano pre neke dve ili tri godine kada smo se, sasvim neobavezno, tokom Pride week-a u Prištini dregovali za neku privatnu žurkicu. Od tad je sve istorija.

Koliko se vaše dreg persone razlikuju od vas privatno?

Vlažena: Kako se moja dreg persona razlikuje od mene privatno, ne razumem pitanje? Pitate me kao da sam šizofreničarka.

Kvarcna ruža: Nema baš neke velike razlike, u dregu i van drega sam u suštini ista osoba, samo što, recimo, kad sam u dregu imam malo više samopouzdanja, mada i to sve zavisi do količine alkohola koje sam unela.

Kako bi definisale svoj dreg?

Vlažena: Moj dreg spada u kategoriju Fem queen, velika inspiracija su mi Naomi Kembel, Kim Kardašijan Vest i Šer. Volim da svoj dreg predstavim kao jaku, samostalnu ženu kojoj nisu potrebni muškarci.

Kvarcna ruža: Noćna mora u boji kože (smeh). U suštini moj dreg se svodi na to da dekonstruiše društvene norme lepote, to je nekako najjednostavnije rečeno, jer zaista ne znam kako bih definisala, niti volim sebe da definišem.

Šta sve može biti dreg i postoji li pravi dreg”?

Kvarcna ruža: Sve može biti dreg, ali bukvalno. Što bi rekla jedna američka kraljica, koju ne volim zato što je transfobična – svi smo rođeni goli, a sve ostalo je dreg. No zaista, ne postoji „pravi dreg” jer dreg svako definiše za sebe.

Vlažena: Ako mogu moje koleginice da se nazivaju dreg kraljicama, onda može svako – dakle, ne postoje pravila.

Da li ste nekada imale probleme zbog bavljenja dregom?

Vlažena: Problem je u drugim ljudima koji ne razumeju da je dreg vid umetnosti. Ja sam žrtva svog vremena.

Šta smatrate svojim najvećim talentom i po čemu ste jedinstvene u odnosu na druge kraljice?

Vlažena: Ako krenem da nabrajam talente, trajaće do sledeće strane. Jedan od njih je to što sam izuzetno obdarena, za sve kreativne stvari. Jedinstvena. Ah, pa zovem se Vlažena, ne znam šta bih još tu dodala.

Kvarcna ruža: Nisam plesačica, ali sam spoznala da mi ples jako dobro leži, tako da mislim da mi je to novootkriveni talenat. Mislim da je moja estetika dosta drugačija od većine dreg kraljica u Beogradu, tako da me to čini jedinstvenom.

Šta je sve potrebno dreg kraljici za jedan nastup?

Vlažena: Vodka, visoke štikle i dva fudbalera.

Kvarcna ruža: To sve zavisi od načina na koji radiš dreg. Nekome trebaju pedovi, perika, koncept, dok neko samo izađe polu go i baca se po podu. Ja sam ovo drugo. Svakako ti je potrebno dosta novca, ili da si crafty, pa da sve sama napraviš, sašiješ ili zalepiš.

Šta uvek nosite sa sobom na nastupe?

Vlažena: Lepak za trepavice, četku za kosu, a ponekad ponesem i suzavac, za svaki slučaj.

Kvarcna ruža: Dve pakle cigareta, nož i molitvu u srcu.

Šta bi prvo promenile na srpskoj dreg sceni?

Vlažena: Manje klovnova.

Kvarcna ruža: Hm, promenila bih svašta, ali u suštini – zapravo ništa, jer za sada sve funkcioniše kako treba.

Postoji li i u Srbiji sestrinstvo i u kakvom ste odnosu sa drugim kraljicama?

Vlažena: „Naravno da postoji. Ja sam u najboljim odnosima sa svima, naše sestrinstvo cveta, uvek se međusobno podržavamo, volimo i tako napredujemo sve više i više”.

Kvarcna ruža: Definitivno postoji. Pomažemo jedni drugima kad god je to moguće. Sa nekima sam bliža, sa nekima ne, ali to je okej, nije ovo Jugoslavija.

Gde vidite sebe i svoj dreg za pet godina?

Vlažena: Ako ne budem model ili manekenka, verovatno ću raditi u Pandi. Tako da sebe vidim u svetu mode.

Kvarcna ruža: U kontenjeru iza Dragstora, sa flašom viskija. Šalim se malo, nisam sigurna, a i ne razmišljam previše o budućnosti pošto je sve neizvesno u ovom periodu. Gde me vetar odnese, tamo sam, pa se vidimo.

Da li ste vi budućnost drega i šta možemo da očekujemo od vas u narednom periodu?

Vlažena: S obzirom na to da je plastici potrebno hiljadu godina da se razradi, naravno da smo budućnost drega! (Vlažena i Kvarcna ruža bile su članice kolektiva „The Haus of Plastics”, te stoga referenca na plastiku, prim. aut) U narednom periodu možete da očekujete to da će Ruža naučiti manire i neće ujedati ljude kada dođu na nastupe, a da ću ja postati bolja osoba.

Vlažena, Foto: Loakiin

PROČITAJTE I OSTALE TEKSTOVE

Klikni na sliku i vidi šta te još očekuje u 14. broju Promaje