Pišu: Tamara Urošević i Nemanja Marinović
Foto: Centar E8

Nevladina organizacija Centar E8 u petak trinaestog septembra, u okviru festivala demokratije “DemFest“, održala je tribinu pod nazivom „Break the FAKE“ u Dorćol Platz-u u Beogradu.

Na tribini o lažnim vestima i medijskim manipulacijama stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti medija i novinarstva govorili su o eri post-istine i kreiranju alternativnih činjenica za isto tako kreiranu, izmišljenu stvarnost. Na tribini su govorili Jovana Gligorijević iz nedeljnika Vreme, Marko Dražić iz Njuz.net-a, Vesna Radojević sa portala Raskrinkavanje, Željko Bodrožić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Milovan Nikolić iz FakeNews Tragača. Tribinu je moderirao direktor Centra E8 i reditelj Vojkan Arsić.

Moderator je tribinu započeo podacima iz rada Ane Martinoli, koja je bila sprečena da prisustvuje tribini, a koji oslikavaju trenutno stanje: “U 2016. godini zvanično smo počeli da živimo u dobu post-istine, a lažne vesti su tokom predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama i kampanje za Bregzit u Velikoj Britaniji, postale važan i snažan alat koji je pokazao moć da direktno utiče na društvene i političke procese. Post-istina je 2016. godine, prema Oxfordskom rečniku, proglašena za reč godine, označavajući trend da “objektivne činjenice postaju manje važne, manje uticajne u oblikovanju javnog mnjenja, nego apelovanje na emocije i lična ubeđenja”. Živimo u doba alternativnih činjenica, mnogobrojnih “istina” koje do nas stužu putem pravih i lažnih vesti, tradicionalnih, zvaničnih i alternativnih medijskih kanala”, naveo je Arsić.

U diskusiji koja je usledila dat je odgovor na filozofsko pitanje “Da li istina postoji?”, na šta su govornici jednoglasno dali potvrdan odgovor. Gligorijević je iznela pozitivističko stanovište da činjenice postoje i podvukla da je u novinarstvu komentar slobodan, a činjenica svetinja. Sa tim su ostali sagovornici bili saglasni, a Radojević je dodala i da je veliki problem to što je u današnje vreme, usled stanja u medijima, poljuljano uverenje da dobri novinari postoje. Govoreći na temu opravdanosti korišćenja termina “lažne vesti”, ona se osvrnula i na problem finansiranja i pomenula da lažne vesti u našoj zemlji u najvećoj meri šire najtiražniji dnevni listovi koji su u izvesnoj meri, poput Telegrafa, finansirani od strane države. “Država na taj način finansira lažne vesti”, zaključila je Radojević.

Razgovor o načinima finansiranja medija, što direktno diktira njihovu cenu, doveo je do zaključka do kog se može doći kada se uporede cene dnevnih novina i nedeljnika – “Činjenice su postale luksuz dostupan privilegovanima”, zaključila je Gligorijević.

Tribina je zatvorena pitanjima publike, koja je svoja pitanja tokom čitave tribine slala putem društvenih mreža, a najčešće pitanje bilo je kako prepoznati lažnu vest i zaštiti se od nje. Odgovor na to, po mišljenju većine sagovornika, leži u kritičkom čitanju vesti, s obzirom na to da su lažne vesti napisane tako da se najčešće mogu lako prepoznati, kao i upoređivanju različitih izvora.

Ovom tribinom, Centar E8 je pokrenuo novu, umetničko edukativnu inicijativu za medijsku i informacionu pismenost mladih koja će kroz participativan pristup okupiti novinare, umetnike i teoretičare na polju istraživanja fenomena lažnih vesti, post istine, alternativnih činjenica i medijskih manipulacija.