Na stotine pripadnika homoseksualne orijentacije (muškaraca starosti 16-50 godina) zarobljeno je u koncentracionom kampu, prema navodima opozicionog dnevnog lista „Novaya Gazeta“. Politički sistem u Čečeniji pod ingerencijom je konzervativne politike Ramzana Kadirova, a po njegovoj naredbi nekoliko stotina homoseksualaca je zarobljeno u logorima, kakvi su postojali u Drugom svetskom ratu.

Ovakvom izopačenom i užasnom činu prethodio je pokušaj LGBT aktivista iz Moskve da organizuju „gej paradu“ u nekoliko gradova koji su predominantno u području muslimanskog severa Kavkaza čije je deo i Čečenija. Prema navodima lista, niko od pripadnika LGBT populacije nije javno propagirao ili iskazivao svoju seksualnost. Čistka je započeta pretraživanjem društvenih mreža i sajtova za upoznavanje. Ljudi su masovno počeli da brišu svoje naloge na tim sajtovima iz straha da bi ih mogli odvesti i beskurpulozno mučiti u koncentracionom kampu. Pokušaj organizovanja parade čak nije bio ni zamišljen prvobitno za ovo područje, već za drugi muslimanski region u južnom delu Rusije – Kabardino-Balkaria, navodi New York Times.

Povodom ovog događaja oglasila se i Ekatarina L. Sokirianskaja, koja je koordinatorka Ruskog projekta grupe za Internacionalne krize i autoriteta Severnog Kavkaza – „ona je navela da je informacija stigla od previše izvora da ne bi bila istinita.“ Takođe, šesnaestogodišnji dečak koji je uspeo da se vrati iz koncentracionog kampa-zatvora, vidno povređen, prebijen u modricama je još jedan od pokazatelja da se zapravo u ovom delu Kavkaza realizuje nasilje. Ovaj šesnaestogodišnjak nije jedini koji je uspeo da ode iz logora, već se navode i izjave drugih muškaraca koji su podrobnije opisivali načine torture koju su proživeli.

Prema navodima i britanskog lista Independent – predsednik Ramzan Kadirov ogradio se od optužbi navodima: “ne možete zatvoriti ljude koji ne postoje u jednoj zemlji, čak i da postoje njihovi rođaci bi ih proterali daleko odavde, gde nema povratka.” Mišljenja sam da vrtoglavo jačanje desničarskih i radikalno konzervativnih ideologija  i nemogućnost predviđanja njihovih dosega ima potencijal da rezultira u masakre neviđenih razmera. Ovakvim izjavama negira se postojanje individua kakve zaista postoje i one zaista ne vide način mogućeg delovanja i suprotstavljanja ovakvim režimima.

Ramzan Kadirov, lider Čečenije veliki je podržavalac Vladimira Putina / photo: Independent
Ramzan Kadirov, lider Čečenije, veliki je podržavalac Vladimira Putina / photo: Independent

Pitam se, da li je seksualna orijentacija nešto što predstavlja opasnost ovakvim politikama i da li zaista neko može da zastupa monstruoznu politiku kakva nije viđena još od Drugog svetskog rata? Iz datog primera vidi se da može. Moja reakcija na ovakav događaj nadilazi pojmovno snalaženje i izveštavanje – prosto je nerealno i nezamislivo da se takvo što dešava u 21.veku. Stoga ne smatram radikalnim stav da ovo zaista može prerasti u Holokaust 21.veka ukoliko ne bude adekvatnih reagovanja i sankcija na ove događaje. Moje misli ostaju uz ljude, pre svega ljude, koji zbog izopačenosti monstruma u ljudskom obličju moraju da ispaštaju na ovaj način. Jedine akcije i reakcije na ova dešavanja za sada su peticije koje se potpisuju ovih dana na sledećem LINKU.

Piše: Ivana Ćetković

Tekst je nastao u okviru “Škole medijske pismenosti” Centra za marginu