Premijera dokumentarno-igranog filma „OsnaŽena“ i izložba „Ogledalo žene – odrazi stvarnosti njene“, u organizaciji DAH Teatra i neformalne grupe građana/ki „Drugarice i Drugovi“, odrzace se u petak 20. septembra u 20 časova, u Domu omladine Beograda.

Film „OsnaŽena“ i grupa „Drugarice i Drugovi“ proistekli su iz uspešno realizovanog EU projekta „Osnaživanje mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti“. Cilj projekta je bio stvaranje regionalnog partnerstva organizacija civilnog društva koje će doprineti implementaciji zakona o rodnoj ravnopravnosti, politika i akcionih planova u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Projekat se sastojao iz radionica na temu rodne ravnopravnosti, fascilitacije, glas građana i građanki, kao i umetničkih radionica koje je vodila Maja Vujović (DAH Teatar). Projekat se uspešno realizovao u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. U projektu i na radionicama učestvovalo je više od 150 mladih iz ovih država.

Film „OsnaŽena“govori o jednom individualnom i kolektivnom aktivističkom „putovanju“ i artikulaciji zahteva za ravnopravnost žena i muškaraca, za prekid ćutanja o malim i velikim, ponekad kobnim, nesporazumima.

Izložba „Ogledalo žene – odrazi stvarnosti njene“ predstavlja radove mladih autorki koje su učestvovale na umetničko-fotografskim radionicama, gde su se bavile temama i pitanjima roda, a u organizaciji neformalne grupe „Drugarice i Drugovi“. Nakon radionica i razgovora o temama kao što su rodno zasnovano nasilje, trgovina ljudima, prikaz žene u medijima, bezbednost na internetu, mlade žene, srednjoškolke i studentkinje, razmenile su svoja iskustva i znanja koja su kasnije prenele na fotografije. Izložba je deo projekta „Ogledalo“, podržanog od strane Rekonstrukcije Ženski Fond.

Na otvaranju izložbe, 20. septembra, biće dodeljene nagrade za najbolje fotografije prema oceni stručnog žirija, koji će činiti aktivistkinje i umetnice ženskog pokreta, na čelu sa glumicom Majom Vujović iz DAH Teatra.

Nakon dodele nagrada biće prikazan dokumentarni film „OsnaŽena“, kao deo projekta na kome se i oformio tim Drugarica i Drugova. Izložba traje do 26. septembra 2013. godine, a ulaz je slobodan.

(Link ka sajtu Media Centar)