Mladi u Srbiji znaju da je internet glavni način komunikacije, dok stariji polako prihvataju tu realnost, a u prilog tome ide i brojka od skoro četiri miliona korisnika Fejsbuka u Srbiji, kao najpopularnije društvene mreže. Mnoge stvari koje mogu da se pokrenu na internetu, isključuju mlade devojke zbog različitih sterotipa o ženama i korišćenju tehnologija i otuda se one ne osećaju dovoljno osnaženim i edukovanim da iskažu svoje mišljenje i pokrenu neku inicijativu. Ono što mi želimo projektom „Moj glas je online“ je da promenimo to. Želimo da osnažimo devojke na polju bezbednosti na internetu, da ih uputimo u mnogobrojne pretnje i posledice od istih, kako se suočavati sa njima na psihološkom nivou i kako se zaštititi od njih na tehničkom nivou. Takođe, cilj nam je da edukujemo mlade devojke za naprednije korišćenje interneta kako bi bile u mogućnosti da se bave cyber aktivizmom, ukoliko to budu želele.

Veliki deo svog vremena devojke provode na internetu, i na taj način su takođe u javnom prostoru gde su često izložene nasilju i neželjenim sadržajima. Opasnost i pretnje koje postoje u virtuelnom prostoru nisu bezopasne, jer izazivaju posledice u realnom svetu. Profili devojaka na društvenim mrežama često su podložni manipulaciji i/ili bulling-u, i time čine svakodnevnicu ugrožene bezbednosti, neke od najčešćih pretnji su:

  • Govor mržnje na internetu – Govor mržnje je svaki oblik izražavanja koji podstiče, promoviše ili opravdava netoleranciju, diskriminaciju i neprijateljstvo prema pripadniku druge rase, nacionalnosti, veroispovesti, pola, seksualne orijentacije, porekla i ostalih ličnih stvojstava pojedinca ili grupe.
    Govor mržnje možemo prepoznati na osnovu njegovog cilja da izazove negativne posledice u vidu marginalizacije pojedinca ili grupe, u zavisnosti od njegovog/njihovog ličnog svojstva ili pripadnosti.
  • Maltretiranje na internetu (Cyber bulling, Sajber maltretiranje) – kao jedan od načina nasilja, maltretiranje na internetu predstavlja korišćenje interneta, mobilnih telefona ili drugih uređaja za slanje ili objavljivanje tekstova, slika i drugih sadržaja sa namerom da se povrede ili osramote druge osobe. Sa ekspanzijom korišćenja interneta, mlade devojke su sve više izložene ovom novom načinu nasilja.

Internet bi trebalo da bude mesto za izražavanje slobodnog mišljenja, kao i ispoljavanje kreativnosti, gde se veoma brzo dolazi do istomišljenika ili kritike. Znati kako ga koristiti je prečica kako bi se nečiji glas brže i dalje čuo, kako bi svako od nas imao podjednake šanse za svoj glas. Takođe, internet je za mlade najčešće izvor zabave i sa takvom reputacijom stavlja u senku svoju mračnu stranu. Otkriti tu mračnu stranu je poziv na obazrivost. Osnažiti i edukovati mlade devojke da što bolje koriste internet je šansa za njih da se što pre iskažu, a na tom putu iskazivanja da sazru i to je naša najveća motivacija.

Radionice će se održavati u prostorijama u mesnoj zajednici Kotež koje je Centru za marginu ustupila Kancelarija za mlade opštine Palilula.

Prijava za učešće na treningu “Moj glas je ONLINE!” traje do 05.10.2014. godine.

Prijavu možete popuniti na sledećem linku:
Upitnik za učesnice treninga: „Moj glas je online!“
Projekat je podržala: Rekonstrukcija Ženski Fond