Imam 17 godina i ono što me okružuje u školi i  sredini u kojoj živim mi se sve manje i manje dopada. Usled zloupotrebe moći medija i društvenih mreža na kojima su isticanje fizičkog izgleda i razne vrste upoređivanja postale svakodnevna stvar dolazi do smanjenja samopozdanja kod devojaka sa neretko drastičnim posledicama. Sve to, toliko nezdravo i banalno zbog jednog cilja – zarade.

Na samom početku osvrnuću se na činjenice o društvenom statusu žene koje vuku korene daleko pre ovog našeg “atraktivnog” 21. veka.  U poslednjoj deceniji 20. veka broj žena koje boluju od nekog poremećaja u ishrani ili se podvrgavaju plastičnim operacijama drastično je povećan. Sve je počelo  pojavom  prvih “ogoljenih” ženskih slika  u Vogue-u Helmuta Newtona 1976.godine, što je ženama, prvi put u istoriji, dalo merilo po kom su procenjivale svoju privlačnost. Teško je i zamisliti koliko je broj intervencija plastične hirurgije povećan do danas.  Uloga žene da bude lepa na određeni društveno nametnuti način kakav je danas dominantan nije nešto što potiče oduvek, već je nešto  što je postala norma radi ostvarenja različitih političkih i  ekonomskih ciljeva. ”Sexuality follows fashion which follows politics”-odavno nam je poručila Naomi Wolf u “Beauty Myth”-u. Fizički izgled žene ograničen je na eleganciju, privlačnost  koja se ističe atributima i seksualnošcu. Poput objekta žene sve češće prilagođavaju svoj  izgled opštim standardima lepog kako bi se uklopile u sredinu, dobile odgovarajući posao ili se kretale u odgovarajućem društvu, što je, iskreni da budemo, preterano šovinisticki. Međutim, to je već neka druga i šira tema.

Vratiću se na mlade devojke, devojke u razvoju koje i dalje pronalaze sebe i svakodnevno se suočavaju sa nesigurnostima različitih vrsta. Svaka osoba, iole upućena u psihologiju adolescenata i dece u pubertetu,  zna da su to najproblematičnije i najnesigurnije godine u kojima se zapravo i uči najvažnija lekcija života – kako voleti sebe. Međutim te činjenice iskorišcene  su na najgori mogući nacin. Zloupotrebljene su za prodaju “lepote” mladim devojkama uz direktnu poruku – “ovako bi trebalo da izgledaš”. Industrija šminke dobila je svoj najblistaviji momenat upravo u ovom “prodaja lepote” haosu i rasulu. Često naiđem na desetinu devojaka identičnog izgleda, koje kriju svoje posebnosti i maskiraju se u nekoga koga su videle na internetu, televiziji ili u novinama. Beauty industrija sve više napreduje zahvaljujući devojkama koje svoj izgled i novac koji ulažu u sebe reklamiraju mladima pa zatim i prodaju šminku ,perike i garderobu svojim imenom. Smatram da su beauty standardi oduvek postojali ali takodje imam mišljenje da su danas više  loši nego dobri, to jest da više uzimaju nego što doprinose.

Sa druge strane,podjednako poražavajuće je to da standardi za izgled idealnog tela prelaze granice mogućeg. Pojedini podaci, koji se mogu videti i u knjizi Naomi Wolf, a sigurno ni danas nisu ništa bolji, pokazuju da je top model 23% mršaviji od prosečne žene. Devojke svakodnevno izložene slikama foto modela gube  sampouzdanje i često zaboravljaju na prave  vrednosti koje ne nestaju tokom godina. Naglašavanjem  fizičkih osobina dolazi do zanemarivanja tih pravih vrednosti, obrazovanja i humanosti.

 

IDEALNE DEVOJKE INTERNETA

instaPhoto: Share The Buzz

“Idealne devojke interneta” su zapravo devojke koje smo mi iskreirali  i stvorili. Dehumanizovali smo ih iz položaja posmatrača tako što smo im dodelili titulu savršenosti, što je veoma škakljiva osobina. Veoma problematično je to što od tada one vladaju društvenim mrežama i pokreću gore pomenutu prodaju lepote, svakodnevno smišljajući nove načine za pokretanje novih trendova i biznisa. “Idealne devojke interneta” indirektno navode mlade na stvari koje su  i najveći razlog  za  postojanje mog bunta – plastične operacije. Tačnije rečeno, plastične operacije koje nisu zdravstvenog, pa često čak ni estetskog tipa, već se preduzimaju kada na to utiču mnogobrojni faktori koji bi trebalo biti irelevantni (poput toga da osoba izgleda poput neke druge osobe ili da ima više uspeha na društvenim mrežama ,što je veoma čest slučaj). Na plastične  operacije ovog tipa se sve češće odlučuju devojke nisu ni punoletne (poput skorašnjeg trenda povećanja usta). Trend povećanih usta za tren se moze promeniti u trend druge vrste, s obzirom na to da nikada pre nismo bili  izloženi ovolikom broju inovativnih načina promene izgleda. Karakteristika današnjeg doba je to što se  uz pomoć interneta trendovi mogu širiti bez ikakve cenzure i sprečavanja. Kada jednom trend krene internetom, veoma se teško  zaustavlja…

 

Budi lepa kao ti!

Trend sam predstavila kao bauk, ali srž problema ide dosta dublje od ovoga sto mi na površini vidimo i razumemo. Svako ima potpunu slobodu da izgleda kako god želi. Samo želim da pošaljem poruku mladim devojkama da je lepota  zapravo svaka “nesavršenost” i različitost, da se ona  pronalazi u voljenju sebe i da ne  postoje nikakva pravila sem onog da se lepo osecaš u svojoj koži. Sva pravila, svi trendovi i svi aktuelni proizvodi te nece učiniti lepšom nego što već jesi, a rad na sebi je lepota veća od ijedne druge vrste lepote. Nametnutom pritisku treba se odupreti! Ne dozvoli da se ikada osećaš manje vrednom ili manje lepom od ostalih, ti poseduješ nešto što drugi nikada neće  moći, svaka tvoja karakteristika je ono što te čini prelepom, a srž lepote uvek se nalazio i uvek će se nalaziti u tvojoj ličnosti i srcu! Kliše ili ne, istina je. Voli sebe I naravno, ako ti to prija, prati koji god trend želiš sve dok si svesna toga da te on ne definiše!

 

Piše: Milica Lukić

Tekst nastao u okviru “Škole medijske pismenosti” Centra za marginu.