Piše: Željka Marinković

Mnoge kategorije dece koja su u potrebi za sistemskim prepoznavanjem nisu prepoznate od strane institucija. Deca iz hraniteljskih porodica i domova za nezbrinutu decu prepuštena su sama sebi nakon osamnaestog rođendana, a deca uključena u život ili rad na ulici mogu da koriste uslugu Svratišta do navršenih 16 godina. Iako ograničeno, za ove kategorije dece postoje određene usluge socijalne zaštite. Međutim, decu iz disfunkcionalnih porodica, koja nemaju normalne uslove za život, niti mogućnost za obrazovanje i napredak, institucije ne prepoznaju, ali ih prepoznaje jedno udruženje – Centar Zvezda.

Rad ovog udruženja postao je vidljiviji široj javnosti nakon što je Tatjana Dražilović, jedna od osnivačica Centra, gostovala u emisiji “Život priča” Tatjane Vojtehovski. Centar je osnovala sa suprugom i nekoliko prijatelja, a u početku su pomagali deci kojoj je bila potrebna pomoć u vidu garderobe, obuće i sličnih materijalnih stvari. Kako bi sve bilo transparentno i kako bi se omogućilo uključivanje društvene zajednice osnovali su udruženje.

Kako se navodi na sajtu udruženja, Centar Zvezda je osnovan 2013. godine u Beogradu., nakon višegodišnjeg angažovanja članova udruženja na podršci i sveobuhvatnoj pomoći deci i mladima koji su bez roditeljskog staranja ili potiču iz izuzetno siromašnih i disfunkcionalnih porodica. Misija udruženja je, kako navode, da pomognu mladima da se obrazuju i osamostale i da im budu podrška za to vreme kako u materijalnom tako i u moralnom smislu, da osete da nisu napušteni i da imaju nekog ko bezrezervno brine o njima. To čine kroz obezbeđivanje stipendija za školovanje, privatnih časova za polaganje ispita, ali i kroz obezbeđivanje nove i polovne garderobe koja ime je potrebna, kompjutera, pomoći oko plaćanja ekskurzija i maturskih večeri, obezbeđivanje osnovnih uslova za život u kućama gde žive (zidanje bunara, adaptacija prostorija) i slično. Akcije udruženja su male, konkretne i jasno definisane, vode se principom “korak po korak”.

Najprepoznatljiviji program ovog udruženja su Kuće mogućnosti koje se u ovom trenutku nalaze u Beogradu i Nišu. Ovi objekti podršku puštaju mladima koji izađu iz programa hraniteljstva ili domova za nezbrinutu decu. Prema podacima Udruženja, kako prenosi portal Južne vesti, u Srbiji je oko 6500 dece bez roditeljskog staranja, a godišnje iz programa socijalne zaštite izađe oko njih 700. Mladi programe socijalne zaštite mogu koristiti do napunjenih 18 godina, odnosno do 24 ili 26 godina ukoliko nastave obrazovanje nakon završene srednje škole. Južne vesti prenele su i navode organizacije da svega 3% svršenih srednjoškolaca nastavi obrazovanje, te zapravo svi mladi sa 18. godina izlaze iz sistema. Većina njih nema porodicu, posao, stalni izvor prihoda, niti ideju kako će voditi samostalno život van neke institucije. Centar Zvezda je tu da pruži podršku u tom periodu. U Kući mogućnosti mladi koji izađu iz sistema socijalne zaštite imaju plaćen smeštaj, obroke, časove jezika, razne radionice, obuke, a socijalni radnici im pomažu da nađu posao. Trenutno postoje dva ovakva objekta – jedan stan u Beogradu i jedan u Nišu. U stanu u Beogradu boravi devetoro korisnika i treba da im se pridruži još jedna devojka uskoro. Najmlađi stanar ima 19 godina, a najstariji 31 godinu. Prvi stanar, Stefan, sada ima posao i samostalno iznajmljuje stan. Svi korisnici i korisnice pomoći ili studiraju ili imaju posao i trude se da nađu trajno rešenje i obezbede sebi budućnost.

Planovi za dalji rad Centra Zvezda, za sada, su usmereni na dalju i što uspešniju integraciju u društvo mladih ljudi sa kojima su do sada već imali aktivnosti. Pristup je individualan i trude se da svakoj od njihovih, kako ih zovu, “Zvezdica”, omoguće ono što im je u tom trenutku potrebno. Neke od ovih zvezdica i njihove priče možete videti na sajtu udruženja.

Svi zainteresovani pojedinci ili organizacije mogu učestvovati u akcijama ili doprineti na različite načine – dobrovoljnim prilozima, volontiranjem, savetima, upućivanjem na nove korisnike – mlade i decu kojima mogu pomoći i slično.