KRATAK OPIS/FOKUS PROJEKTA:

Reprezentacija ženskih identiteta u različitim marginalizovanim grupama, problematizovanje porodičnog, fizičkog, seksualnog i socijalno-ekonomskog nasilja.

U današnjem društvu žene i dalje predstavljaju strukturalnu manjinu unutar koje se konstruišu marginalizovane grupe, ekonomski, socijalno i pravno nevidljive. Povećanje vidljivosti žena koje kroz sistem to ne uspevaju da budu je potreba koju smo prepoznale/i u svakodnevnom životu u Srbiji kao feministi/kinje koje su svakodnevno svedoci/kinje patrijarhata na mikro i makro nivou. U tom kontekstu želeli/e bismo da vidljivost opresija nad ženama postane vidljiva.

Izložba je predstavljala radove mladih autorki koje su učestvovale na umetničko-fotografskim radionicama, gde su se bavile temama i pitanjima roda.


Odmah nakon odobravanja projekta kao neformalna grupa Drugarice & Drugovi održali smo niz sastanaka u cilju osmišljavanja, planiranja i pripreme daljih koraka u realizaciji istog. Ti koraci su obuhvatali otvaranje facebook stranice i mail neformalne grupe, promociju početka projekta i pozivanje zainteresovanih devojaka starosti od 15 do 26 godina na učešće u radionicama putem različitih medija (mejling liste ženskaposla, youth.rs, najstudent, facebook promocija, sajt B92.net odeljak kultura…). Uporedno sa tim aktivnostima na sastancima smo radili na izradi agende za radionice i održali niz sastanaka u procesu pregovaranja za pronalazak prostora za održavanje radionica.

Kao najadekvatnije rešenje za održavanje radionica izabrane su prostorije DAH teatra. Radionice su osmišljene u dve tematske celine: rodno zasnovano nasilje i rodna refleksija, a za učešće u njima selekcijom je izabrano deset devojaka. Nakon ovog jednomesečnog procesa usledile su radionice odažane 20. i 21. aprila. Radionice su trajale oba dana od 11 do 16 časova, a tokom njih je bila obezbeđena hrana i osveženja.

content-project-02
Pošto je naša neformalna grupa Drugarice & Drugovi proizašla iz projekta “Osnaživanje mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti” u čijoj organizaciji, između ostalih, partnerski učestvuje DAH teatar i na kome je jedna u aktivnosti snimanje dokumentarno-igranog filma o rodnoj ravnopravnosti, zbog srodne tematike ova dva projekta i zajedničkog umetničkog pristupa aktivizmu, kontaktirali smo DAH teatar o potencijalnoj saradnji. U ovom procesu izdvojio se prostor Doma omladine Beograda kao najadekvatnija lokacija. Na zajedničkom sastanku sa programskom urednicom Doma omladine Beograda Dušanom Nikolić i umetničkom direktorkom DAH teatra Majom Vujović postigli smo dogovor da otvaranje izložbe “Ogledalo žene – odrazi stvarnosti njene” bude propraćeno premijerom filma “OsnaŽena”.

Kako bismo izložbu učinili što dostupnijom i atraktivnijom osmislili smo prateći sadržaj u vidu feminističkih bookmarkova, kao i interaktivni pano.

Zatočenost žene je istorijska činjenica, a njen odraz u drustvu prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira. Stege koje su ih vekovima sputavale žene su kroz razne borbe slamale, ali one opstaju i danas. Izložba predstavlja deo te borbe kao i prikaz slike žena danas kroz aktivisticki objektiv.

Autorka: Jelena PotkonjakAutorka: Jelena Potkonjak