Piše: Zlata Lukić

“Orlando”, jedan od najinteresantnijih romana Virdžinije Vulf, objavljen je 1928. godine. Ovo je roman o društvu, identitetu i sazrevanju lika Orlanda koji živi čak četiri veka u telu muškarca a potom i telu žene. Inspiraciju za lik Orlanda Virdžinija je pronašla u svojoj ljubavnici i prijateljici Viti Sakvil-Vest. O Orlandu, Vitin sin Najdžel Nikolson je pisao: “Sav uticaj koji je Vita imala na Virdžiniju nalazi se u Orlandu, najdužem i najšarmantnijem ljubavnom pismu u književnosti, u kome ona istražuje Vitu, provlači je kroz vekove, bacaka je iz jednog pola u drugi, igra se njome, oblači je u krzna, čipku i smaragde, zadirkuje je, flertuje sa njom, spuštva magleni veo na nju.”

Orlandovim likom Virdžinija govori o stereotipima i rodnim ulogama koje nam društvo nameće i pripisuje a koje se ne nalaze u nama samim.Autorka se fokusira na istraživanje ljudskog identiteta I roda kao samo jednog od aspekata ličnosti. Jednog jutra Orlando se prosto budi u telu žene, što u samom liku ne izaziva čuđenje. Govori o važnim pitanjima značaja povezanosti pola i identiteta ličnosti.Iako se Orlandov pol menja, njena ličnost ostaje ista.

“Orlando je postao žena — to se ne može poreći. Ali u svakom drugom smislu, Orlando je ostao do detalja onakav kakav je bio. Promena pola, iako je promenila njihovu budućnost, nije ništa uradila da promeni njihov identitet. Njihova su lica ostala, kao što pokazuju njihovi portreti, zapravo ista.”

Od elizabetanske ere do Britanije 1928. godine, Orlando kao lik sazreva, postaje samouverenija, samostalnija, njeno interesovanje za poeziju prerasta u usavršavanje i objavljivanje sopstvene knjige. Na početku Orlando se zajubljuje u mladu rusku princezu, a kasnije se udaje za plemića Šelmerdina. Glavni lik ovog romana se bori protiv svih društvenih pravila i normi i u potpunosti ruši granice prostora, vremena, roda i seksualnosti. Vulf govori o androginom stanju kao najprirodnijem stanju ličnosti. U tome se ogleda važnost ovog dela, kako za ono vreme, tako i danas. “Orlando” pomera granice književnosti i društva.

Ovaj roman ima veoma pozitivan uticaj na generacije čitalaca koji sebe pronalaze u liku Orlanda. Ovo su utisci jedne trans žene o ovom delu:

“Nisam posebno duhovna osoba, ali nisam mogla da se odreknem ideje da Virdžinija Vulf nije samo napisala knjigu sa kojom sam mogla da se poistovetim, već knjigu za mene. Za osam godina, od kad sam čitala o njoj, Orlando me je pratila kroz život, tihi duh čije prisustvo me povezuje sa budućnošću koju nisam mogla ni da zamislim kao tinejdžer.”

Virdžinija se u ovom romanu dotakla teme feminizma i seksizma govoreći o različitosti pogleda na svet Orlanda u telu mladića I Orlanda kao žene. Orlando je kao mladić potpuno nesvestan svog položaja i jasno govori o svojim očekivanjima od žena, počevši od  fizičkog izgleda pa do zahteva da žena bude čedna, tiha i poslušna. Sada ona konačno razume na koji način je društvo ograničava i kontroliše žene postavljanjem različitih pravila o tome kako ona izgleda i kako se ponaša, šta joj je dozvoljeno, a šta ne.

Naš glavni lik postaje svestan pogrešnog pogleda koji muškarci imaju na žene i njihove uloge u društvu, kao i nejednakosti njihovih položaja.

“Da padneš sa jarbola”, mislila je, “zato što si video ženske članke; da se obučeš kao Gaj Foks i da paradiraš ulicama da bi te žene hvalile; uskratiti ženi da uči da ne bi mogla da ti se podsmeva; da budeš rob najslabašnijeg devojčeta u podsuknjama, a da ipak šetaš kao da si Bog stvoritelj. – Nebesa!” mislila je, “kakve budale oni prave od nas – kakve smo mi budale!” I tu bi  se  videlo  iz  neke  dvosmislenosti  u  izrazima  da  je  kudila  oba  pola  podjednako,  kao  da  ne pripada nijednom; i zaista, za sada je izgledalo da se koleba; bila je muškarac; bila je žena; znala je tajne, delila slabosti i jednih i drugih.

Tematika ove knjige veoma je važna i njena vrednost i aktuelnost su neprolazne. Ovo je knjiga o  ljudskim sličnostima i različitostima, o prihvatanju i otkrivanju sopstvenog identiteta i onome što nas čini posebnima, za sve koji se identifikuju sa likom Orlanda, ali i one koji žele da ga razumeju bolje.