RUBRIKA: Lični stav
PIŠE: Tamara Ivančević

 

Videh, dragi naši seksistički gmazovi, da ste na društvenim mrežama izbacili sliku koja bi nama ženama trebalo da stavi do znanja koje su naše uloge. Čisto da znate da odbijamo da se potčinimo i učestvujemo u reprodukovanju i podržavanju patrijarhalnog sistema i ulogama koje ste nam u okviru njega dali. Želimo same da odlučujemo o tome koje ćemo uloge preuzeti, želimo da stvaramo nove uloge i želimo da budemo slobodne! Sloboda se ne osvaja samo dolaskom na osmi mart, ali osmog marta vas podsećamo da smo tu i uvek ćemo biti tu – u centru zbivanja, ne na margini.

I verovali ili ne, mi koji se okupljamo nismo samo žene. Mi koji se okupljamo smo žene i muškarci različitih klasa, rasa, seksualnih orijentacija, formalnih obrazovanja i etničkih pripadnosti. I tu smo da se borimo za ljudska prava.

Kao odgovor na napisane gluposti sa slike, dajem svoje komentare, i ujedno vama, seksističkim gmazovima, podvlačim na šta nećemo pristajati i šta nećemo tolerisati:
1. Žena nije tu da ćuti. Žena nije tu da se povinuje muškom iskompleksiranom egu konstruisanom od strane patrijarhalne zajedince koja ga je ubedila da on vodi glavnu reč, da su njegove odluke najispravnije i da jedino njegov glas treba da se čuje. ŽENA IMA PRAVO da bude ravnopravna u konverzaciji i jednako dugo i jednako glasno iznosi svoje mišljenje. To što ti možda imaš problem s tim da čuješ ženski glas u istoj frekvenciji kao sopstveni ne znači da žena urla, znači samo da ti je problem što nisi bitniji i dominantniji. Žena nije tu da ti pravi kolač kad se tvojoj zadnjici to prohte. Žena može ako želi i hoće da napravi sebi ili vama kolač, jer si joj prijatelj i jer si joj drag i jer želi s tobom da podeli taj kolač. Žena nije dužna da deli s tobom napravljeni kolač i ako ti se jede kolač izvoli ustani i napravi ga sam, gmaze seksistički. I upamti, gmaze seksistički, da možda postoji žena koja bi ti napravila kolač zato što je odrasla u zajednici koja ju je na svakom koraku učila da treba da udovoljava drugima (pre svega muškarcima) i zanemari svoje potrebe. To ne znači da si ti mnogo važan lik koji će dobiti željeni kolač, to znači da nam je zajednica ogavna i da su nam potrebne korenite promene.
2. Žene ne histerišu. Neke žene histerišu i neki muškarci histerišu, i mnogi od nas nekada histerišu, ali histerija nije ženska osobina. I ako si se kojim slučajem našao u situaciji da ti žena histeriše, možda je to jer je posle punog radnog vremena na poslu (ako ga ima) na kom su joj verovatno nadređeni seksisti sedeli na glavi, došla kući gde ju je sačekalo još jedno puno radno vreme – pranje sudova, usisavanje, uključivanje veš mašine i prostiranje veša, peglanje, domaći zadaci sa decom i spremanje ručka za sutra, jer tebi, gmaze seksistički, ne pada na pamet da uradiš išta od toga jer tvoja je samo javna sfera, a ne ova bedna besplatna privatna sfera koja jelte istorijski pripada ženama. I upamti, gmaze seksistički, da možda postoji žena koja bi ti kupila pivo i čips dok mirno gledaš utakmicu zato što je vaspitavana tako da treba da se povinuje i da treba da bude fina i poslušna da ne bi izgubila muškarca, jer to je najveća beda koja ženi može da se desi – da se otarasi nesrećnika koji joj nije partner već joj je nadređeni. I pronađi prostora, u tom tvom malom ograničenom mozgu za misao da nije svim muškarcima idila da gledaju film uz pivo i čips, čak! neki to doživljavaju kao vrlo dosadno i kao gubljenje vremena i imaj u vidu da dok ti se ti gušiš u čipsu i uzvikuješ neke nacionalističke budalaštine, ona može da bude sa nekim ko će je zapravo poštovati i ko je neće stavljati u drugi plan u vreme nekog izmišljenog prvenstva samo zato što su ortaci i sport na prvom mestu jer to je muževno i zrelo, kako da nije. A zamisli, ona može da bude i sama sebi dovoljna. I imaj u vidu, takođe, da žena ne troši tvoju lovu, nego vašu jer ste partneri i jer ste ravnopravni i da ako ne radi, uzima novac da bi sav svoj besplatni rad u kući mogla da ostvari, ne zbog sebe, nego zbog tebe gmaze seksistički. I imaj u vidu da te niko nije terao da budeš sa tom ženom, i da nisi žrtva, svojom voljom si želeo da uđeš u taj odnos, i svojom voljom sada želiš da ti se podredi zbog svoje ekonomske (ne)zavisnosti.
3. Jao, meze uz rakijicu, kako originalno. Kao što rekoh, histerija nije ženska osobina, i zamisli, ne bacaju sve žene tanjire po kući, i zamisli, većina žena ne baca tanjire po kući. Čak!, najverovatnije je ona, gmaze seksistički, preplašena da će, ako joj dođe u besu ili svađi da baci tanjir, biti pretučena, i da ćeš se ti zaleteti na nju jer si u najvećem broju slučajeva fizički jači. I znaš šta bi stvarno bilo kul, da je pitaš zašto je besna i da razgovaraš sa njom kao ravnopravnom osobom, što ona u zajednici nije, ali zaslužuje da bude. I zapamti da, ako postoji žena koja bi ti spremila meze i rakiju, ona to čini jer je tako učena u zajednici, jer su tako učene generacije žena pre nje. A naravno, ona to može učiniti i svojom voljom (da, žene imaju svoju volju) jer joj je stalo, ali onda bi zaista bilo baš lepo da i ti njoj nekad nešto spremiš ili kupiš, a da to ne bude crvena ruža za osmi mart čije ti značenje očigledno nije najjasnije.
4. Žena nije tu da tebe zadovoljava u krevetu i žena nije dužna da spava s tobom jer ti tako hoćeš. I znaš, gmaze seksistički, ŽENA IMA PRAVO da je boli glava i da ne ispunjava tvoje zahteve i želje, čak! i ako je ne boli glava. I baš bi bilo lepo da je pitaš zašto je boli glava jer možda je boli glava od tvojih glupih izjava i mogao bi da prestaneš sa njima i da se izvučeš iz svojih tradicionalnih ubeđenja i počneš da se ponašaš odgovorno i zrelo. I to što si toliko nabeđen i pun samopouzdanja nije zato što poseduješ vrline i kvalitete, očigledno ne, već je zato što te zajednica od malena podržavala i govorila da si bolji i moćniji samo zato što si muško. A to je jadno i to je paćenički.

Ne poričem da postoji nasilje prema muškarcima i da nisu sve žena na ovom svetu divne. Postoji nasilje prema muškarcima, ali ono je u daleko daleko manjem broju zastupljeno zbog patrijarhata koji primarno i prvenstveno ugnjetava žene. I ako hoćete da ozbiljno razgovaramo o nasilju prema muškarcima, onda ozbiljno i pristupite tom problemu, ali ozbiljno pristupite i problemu nasilja prema ženama i prestanite na svaku akciju ženskih (jer nema državnih ili ne rade svoj posao) organizacija da kukate kako je vama zapravo lošije i kako ste ugroženi. Izjave koje ste napisali nisu smešne, nisu zanimljive, niti duhovite. One podstiču patrijarhalnu, podređenu ulogu žene i utvrđuju patrijarhalne predrasude o ženama i tome kakve su i ko su one.

Za slobodu svih žena, za slobodnu seksualnu orijentaciju, protiv fašizma i rasizma i vas seksista idemo na osmomartovski protest!

 

Autorka teksta je polaznica “Škole medijske pismenosti” u organizaciji “Centra za marginu”.