Panel je otvorila aktivistkinja iz Rusije Evdokia Romanova iz regionalnog LGBT pokreta „Avers“ iz Samare. Govoreći o posledicama rodne nejednakosti u ruskom društvu, ona je navela da je poražavajuće to što se Rusija kada su u pitanju ženska prava nalazi tek na 75. mestu u svetu: „Najveća ugrožavanja ženskih prava su u polju reproduktivnih i radnih prava. Postoje stroge restrikcije u pogledu dostupnosti kontracepcije i mogućnosti prekida trudnoće, a na tržištu rada postoji lista od čak 465 zanimanja koja su ženama zabranjena“, naglasila je Romanova.

The Global Human Rights Forums 18-20 May 2017 Belgrade, Serbia © 2017 ph: vladimir opsenica
Evdokia Romanova (Russia)
© 2017 ph: vladimir opsenica

Njen kolega iz pokreta, Sasha Keiner govorio je o položaju transrodnih osoba u Rusiji naglašavajući pogoršanje njihovog statusa nakon 2013. godine i donošenja zakona protiv „gej propagande“. „Istraživanja o transrodnim osobama u Rusiji gotovo i da ne postoje, ali prema svetskim istraživanjima svaka četvrta transrodna osoba je žrtva psihičkog nasilja, a između 22% i 45% transrodnih osoba bar jednom u životu pokušalo je samoubistvo“ naveo je Keiner dodajući da je neophodno obezbediti sigurne prostore za transrodne osobe, grupe podrške i samopodrške, kao i zakonske regulative koje bi ih zaštitile.

The Global Human Rights Forums 18-20 May 2017 Belgrade, Serbia © 2017 ph: vladimir opsenica
Sasha Keiner (Russia)
© 2017 ph: vladimir opsenica

Govoreći o rodno zasnovanom nasilju, predstavnica italijanske organizacije “Ferma le tue Mani” Sara Fusco podsetila nas je na poražavajuću statistiku da je svaka treća žena u toku života bila žrtva psihološkog ili fizičkog nasilja, a 2 od 3 žrtve porodičnog nasilja su žene. U toku razgovora pored nje se nalazila zauzeta crvena stolica sa snažnom porukom: “Zauzeto mesto (Posto Occupato) je opipljiv gest posvećen svim ženama žrtvama nasilja. Svaka od ovih žena je pre nego što je partner, bivši partner, ljubavnik ili potpuni stranac usmrtio imala svoje mesto u pozorištu, tramvaju, školi, vozu, društvu… Želim da sačuvamo ovo mesto za njih”, završila je Fusco.

Panel o rodno-zasnovanom nasilju © 2017 ph: vladimir opsenica
Sara Fusco (Italy)
© 2017 ph: vladimir opsenica

Panel je moderirala Ivana Ćetković, studentkinja sociologije i polaznica „Škole medijske pismenosti“ Centra za marginu koja je pružila uvid u nedavne slučajeve nasilja prema LGBT populaciji u Srbiji, kao i u situaciju u Čečeniji. “U Srbiji je povećano nasilje prema transrodnim osobama. Nedavno je transrodna osoba napadnuta i pri pokušaju da prijavi napad institucije su se ponele neoprofesionalno, a taksi službe koje su se nalazile u blizini odbile su da pomognu. U Čečeniji situacija je još dramatičnija, a prema informacijama koje su nam dostupne, a kojih je jako malo, LGBT osobe, pre svega gej muškarci, mučeni su u koncentracionim kampovima. Mediji o ovim slučajevima gotovo da i ne izveštavaju.” podvukla je Ćetković.

The Global Human Rights Forums 18-20 May 2017 Belgrade, Serbia © 2017 ph: vladimir opsenica
Ivana Ćetković (Serbia)
© 2017 ph: vladimir opsenica