Piše: Nemanja Marinović
Foto: N1/Tanjug

 Promaja je odmarala poslednjih par meseci, u toku letnje pauze, a pošto se bavimo prevashodno medijima i aktivizmom kao urednik imam potrebu da u prvom broju u „novoj sezoni“ izdvojim nekoliko preporuka za medijske, kulturne i aktivističke događaje koje smatram da ne treba propustiti u narednom periodu. Pa krenimo redom…

Pozorište:
Pre nekoliko dana odigrana je premijerno predstava „Strah od leptira“ po tekstu Galine Maksimović, koji je nastao po motivima romana „Poljubac žene pauka“. U predstavi igraju Dušan Kaličanin i Zoran Pajić, a režiju potpisuje Isidora Goncić. Kao plod saradnje između Merlinka festivala i Teatra Vuk (novo ime nekadašnje Ustanove kulture „Vuk Karadžić“), ova predstava koja govori o borbi za slobodu je apsolutna preporuka za septembar. Prva repriza biće odigrana u Teatru Vuk 30. septembra.

Film:
Kao veliki fan Kventina Tarantina, potpuno je očekivano da će moja preporuka biti film „Bilo jednom u Holivudu“ („Once Upon a Time in Hollywood“). Ako ste voleli Đanga („Django Unchained“) ili „Prokletnike“ („Inglourious Basterds“), onda volite saradnju ovog režisera sa Bred Pitom i Leonardom di Kapriom, tako da ne postoji razlog da vam se ovaj film ne dopadne. Ako, međutim, niste baš ljubitelji Tarantina (da, svi znamo koliko je specifičan), bolje preskočite – sigurno vam se ni ovo neće dopasti.

Serije
Serije su polako osvojile prednost nad filmovima, a kako sam u ranijim brojevima isticao serije „13 razloga“ („13 Reasons Why“) i „Elita“ („Elite“) zbog društveno relevantnih tema kojima se bave, naravno da je moja preporuka da gledate i nastavke koji su nedavno izašli. Ukoliko želite malo trilera, tu je serija „Kuća od papira“, koju svi znamo po nazivima „La Casa de Papel/Money Heist“, sa fantastičnom novom sezonom koja je ispunila sva očekivanja nakon prethodne, a pritom je Netfliks, kao i uvek, otišao korak dalje i dao akterima nove narative, kompleksnije odnose i ponovo su teške društvene teme uklopili i u ovaj format. Na kraju, uskoro stižu i nova sezona „Mladog Šeldona“ („Young Sheldon“) za ljubitelje komedije, kao i serije „Hronika Tajms Skvera“ („The Deuce“) koja na sjajan način obrađuje priču o pornografiji i prostituciji u Njujorku sedamdesetih godina prošlog veka. Velika preporuka jer je u pitanju, nažalost, poslednja sezona.

Knjige
Naravno da ću ovde preporučiti „Ispod grla“ Stefana Mihajlovskog, zašto – čitajte u intervjuu sa njim koji je u ovom broju.

Umetnost:
Marina Abramovič mi zbog svog elitizma i odnosa prema Jugoslaviji apsolutno nije simpatična. Žao mi je, ali zaista ne osećam nikakvu empatiju prema njenom tužnom životu u ogromnom stanu u centru Beograda, dok je njena umetnička duša patila jer je oko nje sve bilo sivo, sa dahom represije i pomalo depresije. Na stranu sve to, jeste istaknuta umetnica performansa i jedna od svega nekoliko ličnosti sa ovih prostora koji su zaista poznati i priznati u svetu. Njenu izložbu, stoga, treba pogledati. Njenu umetnost možemo razumeti ili ne razumeti, ali prilika da na jednom mestu vidimo celu retrospektivu treba da se iskoristi.