Piše: Uroš Kuzmanović

Poznati srpski jutjuber Baka Prase je 22. februara 2019. godine objavio klip pod nazivom „Izgubio sam najboljeg druga“ koji je za nepunih mesec dana imao preko milion pregleda. Klip je izazvao pregršt komentara i reakcija na društvenim mrežama i podelio je publiku. Pratioci mladog jutjubera su u velikoj meri osudili postupak osobe o kojoj on u klipu priča. Iako nijednom nije pomenuo ime „nekoga koga zna ceo život, skoro 20 godina“, govorio je o izdaji dugogodišnjeg prijateljstva i o ceni koju nosi popularnost. Govorio je o svojim emocijama svojim pratiocima.

Podelio je sa svojom publikom šta mu se događa u životu i kakve probleme ima. Ispostavilo se, kako u klipu navodi, da ga je drug kojeg poznaje ceo život i u koga je imao mnogo poverenja pokrao. Vidno potresen i uzdrman tim događajem, govorio je o svojim osećanjima i o stanjima kroz koja je prolazio dok se sve to dešavalo – period nestajanja novca, sumnjanja u sebe i u svoje psihofizičko stanje, neverice uopšte šta mu se događa, odbijanja da poveruje na koju osobu „dokazi“ ukazuju do perioda priznavanja krađe novca osobe na koju je sumnjao. Iako se na društvenim mrežama priče mogu izmišljati, događaji odglumiti ili iscenirati, mislim da ovde to nije bio slučaj i da se ova situacija, ne sudeći o njenoj istinitosti i validnosti već samo o njenom postojanju, zaista dogodila.

Bogdan Ilić, poznatiji kao Baka Prase, srpski je jutjuber i pevač čiji Jutjub kanal u trenutku pisanja teksta broji nešto preko milion i sto pedeset hiljada prijavljenih korisnika i taj broj raste iz minuta u minut. Ovaj dvadesetdvogodišnji mladić je popularnost stekao na Jutjubu igrajući igrice, snimajući najrazličitije forme duhovitog sadržaja od klipova u kojima ocenjuje popularne pesme uz svoj karakterističan smisao za humor do klipova gde sa svojim roditeljima analizira pojave u društvu uz sveprisutne šaljive momente i pevajući pesme za koje je uglavnom sam pisao tekstove.


Osoba koja je „osuđena“ za krađu novca i izdaju prijateljstva, oglasila se takođe putem klipa na Jutjubu usled velikog pritiska i komentara, uvreda i pretnji od strane nekih pomalo fanatičnih pratilaca Bake Praseta koji su nagađali, slutili i uspešno pogodili o kome se radi. Druga strana je iznela svoju verziju priče i na taj način pokušala da objasni svoj čin uzimanja novca – postupak nije bio negiran, već je bio stavljen u drugačiji kontekst i bilo mu je dato „opravdanje“. S obzirom na to da ne mogu govoriti o apsolutnoj tačnosti niti jedne niti druge priče, a nije mi ni cilj da to utvrdim, držaću se onoga što su obe strane potvrdile i onoga što su činjenice. Baki Prasetu je ukradena suma novca, kolika god ona bila. To je učinila osoba koju je on smatrao bliskom. Poznati jutjuber o tome govori sa svojim pratiocima kako bi ih uputio u to šta mu se dešava u životu „jer su oni veliki deo njegovog života“. Želi da ukaže na to kako želja za novcem i popularnošću, a i novac i popularnost kada se do njih dođe, mogu da promene čoveka i njegov odnos prema drugim ljudima, pa i prema prijateljima. Mogu da poljuljaju poverenje u prijatelje ili pak da potpuno razore prijateljstvo. Ovakvo iskustvo sigurno može ostaviti ozbiljne posledice i na sve buduće situacije. Baka Prase može sumnjati i u sve ostale prijatelje, i u sve ostale situacije koje će tek doći, jer se jednom desilo nešto loše od osobe od koje tako nešto nije očekivao. On želi svojoj publici da predoči šta sve novac – ako je nečiji prioritet – može učiniti i kako može zamagliti ostale vrednosti u životu i učiniti ih manje jasnim, manje vidljivim, manje važnim – kao što je prijateljstvo.

Sa druge strane posmatrano, a ne gledajući na zanimanje kao na nešto što podrazumeva određeno ponašanje jer jutjuber nije i ne sme da bude u obavezi da deli svoj privatni život u celosti sa publikom koja ga prati, imamo dva čoveka o čijem evidentnom problemu, jedan svesno počinje da govori javno putem nekog medijuma deleći svoja osećanja, svoje krize, sumnje, brige, strepnje sa nekim ljudima koji će to svesno želeti da čuju. Problem između dveju osoba implicitno postaje problem i svakog ko je pogledao klip, a opredelio se za jednu od sukobljenih strana. Problem se širi. Štaviše, počinje „rat“ između pobornika različitih strana i sve su prisutnije uvrede na istom tom medijumu putem kojeg su se informacije – detalji iz privatnog života koji su izazvali deobu na dva tabora ili na jedan dominantan protiv drugog slabašnog – i saznale. Primetio sam da se u Jutjub svetu, u svetu društvenih mreža stihijski širi govor mržnje gomilanjem neprimerenih i uvredljivih komentara upućenih ma kojoj strani, naglo i brzo raste napetost i stvara se opšta negativna atmosfera iako inicijalna namera, u ovom slučaju Baka Praseta od koje je sve počelo, mislim, zapravo nije trebalo da dovede do toga.

Privatni i poslovni život jednog čoveka, pa makar on bio jutjuber i te granice između privatnog i poslovnog života bile potpuno tanke, ako ih uopšte ima, postali su sasvim isprepletani. Pozitivan uticaj na mlade i namera za isticanjem trajnih, nematerijalnih, ispravnih vrednosti kao što su prijateljstvo, vernost, poštenje koji se mogu i moraju plasirati putem različitih medija i širiti na taj način među ljudima katkad mogu zapasti u senku ostrašćenosti, gneva i nepromišljenosti mase. Problem jednog čoveka je postao problem njegove publike.