„Svaki ljudski život je vredan poštovanja od onog momenta kada se čovek rodi“; ovim rečima je Tatjana Vojtehovski započela emisiju 1995. godine radeći intervju sa Vjeranom Miladinovićem Merlinkom i njegovom prijateljicom Sanelom. Merlinka i Sanela bile su transeksualne prostitutke. Merlinka je ubijena.

Počev od tog ključnog trenutka 1995. godine, došli smo do toga da danas – 22 godine kasnije ćutimo o univerzalnoj važnosti ljudskih života. Ćutimo o svim realnim problemima i nevidljivosti pojedinih društvenih grupa. Tabuišemo različitost, tabuišemo pol i rod.

1995. godine bilo je moguće napraviti emisiju koja će ići uživo i u kojoj će javno govoriti  deklarisane transeksualne prostitutke koje su iskreno pričale o svom životu i za to dobijale aplauze. Hrabro i bez ustručavanja govorile su ono o čemu mi svi ćutimo – o različitosti, marginalizovanosti i nevidljivosti.

2017. godine to nije moguće uraditi, a osobe koje žele i imaju šta da kažu nema ko da čuje. Seks rad je danas potpuni tabu. Trans* osobe su potpuno nevidljive. Ovim panelom mi želimo to da promenimo. Kada kažem „mi“, mislim na studente „Škole medijske pismenosti“ koju organizuje udruženje građana “Centar za marginu”, mlade ljude koji strastveno skidaju medijski mrak. Festival kvir filma “Merlinka” pružio nam je priliku da uradimo nešto javno i važno i odabrali smo da nevidljive učinimo vidljivima. Projektom „Emisija uživo ’95 vs. ’17.“ prekidamo dvodecenijsku cenzuru u saradnji sa autorkom prvobitne, danas kultne emisije, Tanjom Vojtehovski, koja će voditi program.

Časopis “Promaja” i svi mi koji vredno radimo na ovom projektu, iskreno se zalažemo za ravnopravnost svih ljudi. Dobili smo priliku da napravimo tribinu sa potpunom slobodom o čemu ćemo pričati na njoj, te smo tako tribinu studenata “Škole medijske pismenosti” pretočili u ovu vrstu emisije koja obuhvata više aspekata marginalizovanosti i suštinskih problema našeg društva. Govoriti o prostituciji, odnosno o seks radu u Srbiji, pogotovo iz perspective samih aktera, pa pritom još i aktera deklarisanih kao transeksualne osobe, gotovo je nemoguće; a ako se pokuša – nailazi na osudu. Mi želimo to da promenimo. Želimo da damo parče prostora onima koji su dugo utišavani.

Emisija će biti realizovana 7. decembra 2017. godine u prostoru Doma omladine, sa početkom u 19 časova, u okviru Međunarodnog festival kvir filma „Merlinka“. Tatjana Vojtehovski će ponovo voditi svoju kultnu emisiju i sa novim gošćama uživo razgovarati na teme koje je pokrenula daleke 1995. godine.

Piše: Tamara Urošević,
moderatorka tribine

Nakon uvodnog dela – emisije koju će voditi Tatjana Vojtehovski biće održana panel diskusija sa govornicama koje ćemo naknadno najaviti.