Meredith Russo je transgender autorka iz Tenesija, čije se debitantsko delo If I Was Your Girl bavi upravo tematikom života jedne transgender osobe u ruralnoj sredini. Svoj pravi, željeni život počela je da živi 2013. godine i od tada nije ni pomislila da se vrati nekadašnjem životu. Tokom srednje škole često se dešavalo da  bude pretučena od strane muških osoba jer su verovali da je gej, a kada se deklarisala kao transgender osoba, najviše uvreda dobila je upravo od gej zajednice. Deo svega što ju je u tom periodu snašlo prenela je na sudbinu glavne junakinje svoje knjige, Amande.

Amanda se, nakon što je zbog tranzicije trpela kako psihičko, tako i fizičko nasilje, odlučila da poslednju godinu srednje škole provede u Teksasu kod oca, sa kojim usput obnavlja komunikaciju koja je bila prekinuta zbog toga što mu je, kao njegov sin, predočila da je žensko i da želi da prođe kroz tranziciju. Njen glavni cilj je da preživi tu godinu i da se ne zbližava previše ni sa kim u školi, kako niko ne bi znao da je nekada bila momak po imenu Endru.

Nije iznenađujuće da je rizikovala i sa nekoliko ljudi ipak stupila u bliski kontakt. Među njima se našao i školski sportista, Grant. MeredithRusso nije Granta prikazala kao stereotipnog američkog srednjoškolskog sportistu, već mu je dodelila tešku životnu priču i tako kreirala jedan kompleksan lik.

Većina stvari kroz koje prolaze transgender osobe koje nemaju tu sreću da svuda oko sebe nailaze na podršku, kao što su depresija, suicidalne misli i namere, kao i nasilje i pokušaji silovanja prikazane su surovo, bez uvijanja u šareni papir romantizacije mentalnih bolesti, s kojim se vrlo često susrećemo.

Ova knjiga nije ekstremno zabavna i ne oslanja se na faktor iznenađenja. Umesto toga, njena tematika je veoma važna, ona čitaocu otvara oči, tera na razmišljanje i “udara” na emocije. Ukoliko želite lagano štivo uz koje ćete da se smejete, ona nije za vas. No, ako ste radi da naučite više o pripadnicima LGBT populacije i sagledate određene stvari iz njihovog ugla, ovo je pravo štivo za to. Autorkaje Amandi podarila srećan kraj, ali je potrebno da smo svesni toga da veliki broj transgender osoba nema srećan kraj i, zbog načina na koji ih okollina tretira, poklekne pred demonima sa kojima se Amanda, kao i njena kreatorka, Meredith,izborila. Tranzicija svake transgender osobe je drugačija, ali ono što je bitno zasvaku osobu, bila ona transgender ili ne, je da ima podršku u odlukama koje donosi o svom životu.

 

Piše: Jelena Ostojić

Tekst je nastao u okviru “Škole medijske pismenosti” Centra za marginu