Ovo nije tekst kritičke prirode. Ponavljam, ovo nije tekst kritičke prirode.

Pitala sam drugaricu kako i na koji nacin mobilni telefon utice na njen život. Veoma jednostavno , često postavljano pitanje. Malo se zbunila. Kaže kako mogu da je pitam tako nešto. Toliko široko i kompleksno pitanje. ‘Nabrajala bih do sutra’-kaže. ‘Znaš iz svog iskustva’-prebaci mi. U pravu je. Biću glas osoba sličnih nama i napisaću kako to smartphone utiče na naš adolescentski život.

Da ne bih nabrajala do sutra napisaću to pod 3 tačke. Ostalo se i podrazumeva…

1.Utiče na moju predstavu sveta u kome živim

Konkretno,internet. Internet je postao skupština naroda sveta u kojoj i ja imam neka prava iako nisam punoletna. Na igralištu interneta (kako volim da zovem instagram) se najčešce omaložavaju siledžije, a uzdižu heroji i žrtve. To igralište je verovatno najzaraznije igralište na svetu jer se stavovi i interesovanja nezaustavljivo šire. Meni to pomaže da objektivizujem sliku sveta u kom živim. Zadržavajuci svoje mišljenje i nadogradujuci ga informacijama. Veoma nesvesno. Skrolujuci feed-om.

2.Širi mi vidike i podstiče kreativnost

Probudim se i pomislim kako je danas još jedan sasvim običan dan na redu ,sa svim svojim dosadnim ritualima i bez ikakve poente. Upalim telefon i čekiram tumblr. Muzej interneta. Muzej ideja, misli, lepote, različitosti i beskonačnosti. Iskreno, otvore mi se vidici o tome kako mogu da ukrasim ovaj dan. Bile one i kratkotrajne, podstaknu me da izadem iz kreveta. Pustim muziku ,isprobam novi stajling, pojedem nešto interesantno, pogledam film, pročitam knjigu. Ako nemam vremena barem sam na tumblru pročitala par redova knjige, pogledala najbitnije scene filma u vidu grupe slika ili usmerila misli ka citatu poznatog spiritualnog vođe za kog sam tek tada i čula…

3.Smartphone mi pomaže da iskažem to ko sam (ili barem čemu stremim)

Možda to nije toliko racionalno, ali je često. Često je da želiš povratnu informaciju i tako možda dobiješ neku vrstu sigurnosti. Priznajem, tuđe mišljenje ne bi trebalo da bude bitno, tvoja kreativnost i ideje jesu nešto samo tebi do srži poznato, ali ja uživamu deljenju muzike, fotografija, misli i ideja na društvenim mrežama.Uživam u ekspresiji svog unutrašnjeg sveta. Sveta koji će se brzo promeniti. Taj vid korišcenja društvenih mreža nazvala bih pijacom. Svako ‘prodaje’ šta ima, drugi ‘kupuju’ šta im treba. Pa tako u krug. Vrtlog ideja i različito posmatranih života.

 

Piše: Milica Lukić

Tekst je nastao u okviru “Škole medijske pismenosti” Centra za marginu