Nakon izuzetnog uspeha prve dve međunarodne konferencije koje smo organizovali u Beogradu pod nazivom “The Global Human Rights Forums” izuzetna nam je čast i zadovoljstvo da najavimo treću konferenciju koja će se održati u Beogradu od 26-28. oktobra 2017 godine sa parolom “Tearing Down the Walls of Stigma”.

Konferencija je deo “The Global Human Rights Forums” programa koji smo pokrenuli 2016. godine u cilju podizanja svesti o gorućim pitanjima iz domena ljudskih prava, otvaranja dijaloga i pronalaženja rešenja za ključne izazove. Pokretanjem Foruma želimo da uspostavimo uticajan brend sa potencijalom da bude katalizator budućih promena i omogućimo stvaranje efikasne platforme za umrežavanje aktera različitih kulturnih i društvenih konteksta i uverenja.

Na trećoj konferenciji u oktobru obradićemo neke od gorućih tema u ovom trenutku: dečiji rad, terorizam, legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, dekriminalizaciju prostitucije, položaj migranata i medijske slobode. Osim redovnih panela, učesnici će imati mogućnost da prijave i prezentuju svoje autorske radove i istraživanja na slobodnom panelu, kao i da učestvuju u Živoj biblioteci.

The Global Human Rights Forums 18-20 May 2017 Belgrade, Serbia © 2017 ph: vladimir opsenica
Zajednička fotografija sa druge konferencije

Prva konferencija održana je u oktobru 2016-e godine, a druga u maju 2017. godine. Konferencije su okupile mlade lidere, aktiviste, istraživače i akademike iz više od 25 zemalja sa 4 kontinenta – od Brazila, Čilea i Bolivije, preko SAD-a i Kanade, Finske, Nemačke, Litvanije… do Sirije, Libana i Tajvana. Na njima je govorilo više od 30 eksperata iz 15 zemalja, a samo neke od tema kojima smo se bavili na prethodnim konferencijama su: prisilne migracije iz ostrvskih zemalja usled podizanja nivoa mora, istopolni brak, odgovori na migrantsku krizu, rodno zasnovano nasilje, privatizacija izvora vode, značaj ranog uključivanja romske dece u obrazovni sistem, društvene okolnosti koje doprinose epidemiji malarije i mnoge druge.