U Beogradu je prošle nedelje održan drugi po redu međunarodni forum o ljudskim pravima pod nazivom „The Global Human Rights Forums“ u organizaciji Udruženja građana „Centar za marginu“.

Forum je deo serije međunarodnih konferencija koje će ovo udruženje organizovati u Beogradu, a koje za cilj imaju podizanje svesti o gorućim pitanjima iz oblasti ljudskih prava i formiranje efikasne platforme za umrežavanje relevatnih aktera u ovom domenu. Konferencija po svom sadržaju predstavlja jedinstven i inovativan program na ovim prostorima jer osim internacionalnog karaktera (do sada su na konferenciji učestvovali učesnici i govornici iz više od 25 zemalja sa četiri kontinenta, uključujući Rusiju, USA, Kanadu, Brazil, Čile, Boliviju, Siriju, Tajvan, Liban, Letoniju, Litvaniju, Finsku, Nemačku… kao i balkanske zemlje) učesnicima pruža mogućnost da prezentuju sopstvene naučne i istraživačke radove, kao i učešće u Živoj biblioteci, konceptu koji je razvio Savet Evrope kao metod borbe protiv predrasuda.

Čast da otvore konferenciju dobili su Veljko Stanojević, Milica Lukić, Uroš Đurović i Katarina Sremčević, srednjoškolci i studenti iz Beograda, polaznici „Škole medijske pismenosti“ koju organizuje „Centar za marginu“, a koji su tom prilikom prezentovali neke od svojih istraživačkih radova na temu ljudskih prava. Veljko Stanojević je govorio o romantizaciji mentalnih poremećaja među mladima, Milica Lukić o nametnutom konceptu idealne lepote kod devojčica i devojaka, Katarina Sremčević o mobingu žena u medijima, a Uroš Đurović o orijentalnom diskursu u popularnoj balkanskoj muzici.

The Global Human Rights Forums 18-20 May 2017 Belgrade, Serbia © 2017 ph: vladimir opsenica
Otvaranje konferencije
© 2017 ph: vladimir opsenica

Teme ovogodišnjeg Foruma bile su: integracija migranata iz ratom zahvaćenih zemalja, rodno zasnovano nasilje, promene u ustavnim sistemima u Evropi, sloboda medija i medijsko izveštavanje o osetljivim društvenim grupama i dostupnost osnovnih životnih resursa.

Na panelu koji je pružio mehanizme odgovora na migrantsku krizu i primere dobre prakse govorile su Katerina Salta iz organizacije “Earth” iz Grčke koja je predstavila projekat “Football for refugees”, gošća iz Italije Dayla Briganti iz organizacije “Caritas” koja je govorila o mehanizmima integracije o italijansko društvo, a specijalna gošća iz Libana Norica-Daniela El Hallak govorila je o strategijama razvijenim u njenoj zemlji, kao i izazovima sa kojima se susreću kao zemlja koja se graniči sa Sirijom i koja je među zemljama koje su primile najveći broj migranata iz ove zemlje. Panel je moderirala polaznica “Škole medijske pismenosti” Ivana Stojanović. Više o panelu pročitajte OVDE.

The Global Human Rights Forums 18-20 May 2017 Belgrade, Serbia © 2017 ph: vladimir opsenica
Norica-Daniela El Hallak, Lebanon
© 2017 ph: vladimir opsenica

Panel o rodno zasnovanom nasilju bio je posvećen nasilju prema ženama i LGBT osobama u Evropi, a moderirala ga je polaznica “Škole medijske pismenosti” Ivana Ćetković čiji ste tekst o holokaustu u Čečeniji imali prilike da čitate na našem sajtu. Panel je otvorila gošća iz Rusije Evdokia Romanova iz regionalnog LGBT pokreta “Avers” koja je govorila o nasilju prema ženama u Rusiji, a zatim joj se pridružio i kolega Sasha Keiner, trans-aktivista, koji je objasnio položaj transrodnih osoba u Rusiji, ali i u zapadnim zemljama. Panelistkinja iz Italije Sara Fusco iz organizacije “Ferma le tue Mani” govoreći o nasilju prema ženama posvetila je gest pažnje svim ženama žrtvama femicida. Pored nje se nalazila zauzeta stolica sa jakom porukom. Više o panelu pročitajte OVDE.

The Global Human Rights Forums 18-20 May 2017 Belgrade, Serbia © 2017 ph: vladimir opsenica
Panel o rodno zasnovanom nasilju
© 2017 ph: vladimir opsenica

Na panelu o dostupnosti osnovnih životnih resursa govorilo se o dostupnosti vode kao osnovnom resursu za život i problemu privatizacije vodenih resursa, ali i o društvenim okolnostima koji doprinose širenju malarije pre svega u afričkim zemljama. Panel su vodile naučnica iz Srbije Anja Čarapić kao i Dr biomedicinskih nauka Thuvaraka Thavayogarajah poreklom iz Šri Lanke. Više o panelu pročitajte OVDE.

The Global Human Rights Forums 18-20 May 2017 Belgrade, Serbia © 2017 ph: vladimir opsenica
Thuvaraka Thavayogarajah (Germany / Sri Lanka)
© 2017 ph: vladimir opsenica

U kontekstu ljudskih prava u Evropi izuzetno je važno pratiti institucionalne sisteme i promene ustavnih odredbi. U ovom momentu goruća teme jeste referendum u Turskoj koji omogućava daleko veću koncentraciju moći u rukama predsednika Erdogana, a šta to konkretno znači za Tursku i odnose u Evropi objasnila je pravnica iz Istanbula Ayşenur Kölgesiz. Iz Letonije nam stiže pozitivan primer upotrebe ustavne žalbe po nemačkom modelu. Potpredsednica ELSA Letonija Madara Melnika objasnila je važnost ove odredbe. Laura Sirpoma iz Finske objasnila je značaj Međunarodnog krivičnog suda kao univerzalnog tela koje omogućava da kršenja ljudskih prava budu tretirana kao stvar zakona, a ne politike. Više o panelu pročitajte OVDE.

The Global Human Rights Forums 18-20 May 2017 Belgrade, Serbia © 2017 ph: vladimir opsenica
Panel o institucionalnim sistemima u Evropi
© 2017 ph: vladimir opsenica

Poslednji panel bavio se položajem medija i medijskim izveštavanjem o marginalizovanim društvenim grupama. Panel je moderirao Nemanja Marinović iz Centra za marginu, program menadžer “Škole medijske pismenosti” koji je prisutne upoznao sa medijskim izveštavanjem o nasilju prema ženama, LGBT populaciji i Romima. Na panelu su govorile i polaznice “Škole medijske pismenosti” Milica Đerić i Vladana Stamenić. Milica je prikazala propadanje medija devedesetih kao i njegove posledice, dok se Vladana fokusirala na “Proteste protiv diktature”, medijsko izveštavanje o njima i prikaz mladih demonstranata. Specijalna gošča iz SAD-a Heather Ventresco prikazala je rasizam zapadnih medija i sliku koju mediji kreiraju o pripadnicima etničkih i nacionalnih manjina. Više o panelu pročitajte OVDE.

The Global Human Rights Forums 18-20 May 2017 Belgrade, Serbia © 2017 ph: vladimir opsenica
Heather Ventresco (USA)
© 2017 ph: vladimir opsenica

Konferencija je, kao i prošle godine, zatvorena Živom bibliotekom. Živa biblioteka uvek je završnica konferencije jer objedinjuje sve teme kojima se konferencija bavi i pruža učesnicima mogućnost za direktan kontakt sa marginalizovanim grupama, da uče o njihovim iskustvima i uzajamno analiziraju svoje stavove i privilegije.

Na kraju konferencije upriličena je ceremonija dodele sertifikata učesnicima i govornicima, a specijalni gost zatvaranja bio je Slobodan Milivojević iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

 

Treći “The Global Human Rights Forum” Centar za marginu će održati u oktobru ove godine takođe u Beogradu.