Treća generacija studenata i studentkinja Škole medijske pismenosti je diplomirala!

Na ceremoniji održanoj u “Medija centru” 15. decembra, dvadeset i jedan polaznik/ca naše Škole nagrađen je sertifikatom za uspešno završen program. Ceremonija je usledila nakon radionice “Kako podneti žalbu Savetu za Štampu” koju je održala Dragana Sretenović (BIRN) ispred projekta  “Young Media” koji sprovodi DW Akademija, koja je prepoznala našu organizaciju kao saradnike u borbi protiv kršenja Kodeksa novinara Srbije i borbi za kvalitetnije izveštavanje. Zahvaljujemo se DW Akademiji, Savetu za štampu i Dragani Sretenović na poverenju koje su nam ukazali.

Ovogodišnji program Škole medijske pismenosti trajao je 10 nedelja i, kao i ranijih godina, bio spoj teorijskog, praktičnog i aktivističkog pristupa medijima. Studenti su učestvovali na 20 predavanja i radionica, napisali veliki broj samostalnih tekstova koji su objavljivani u našem online magazinu “Promaja” i organizovali tribinu “Seksualno nasilje: zakon jače(g)” koja je održana na otvaranju desetog međunarodnog festivala kvir filma “Merlinka”. Ovom prilikom se zahvaljujemo novinarki Mariji Antić i aktivistkinji Kristini Kastelec koje su govorile na tribini, kao i Predragu Azdejkoviću, direktoru festivala na podršci i saradnji.

Škola medijske pismenosti je u potpunosti volonterski projekat koji, ispred Centra za marginu, vodi Nemanja Marinović, koji je u celosti osmislio program, u saradnji sa Tijanom Ristić, fotografkinjom i grafičkom dizajnerkom koja je zadužena za magazin “Promaja”. Program je koncipiran u dva modula – masovni mediji i masovna kultura – u okviru kojih su organizovana gostujuća predavanja, a ove godine imali smo čast da ugostimo Jovanu Gligorijević (Vreme), Aleksandru Ivanković (CRTA), Bojana Perkova (SHARE fondacija), Jelenu Višnjić (BeFem), Milicu Batričević (CZM), Selenu Radović (Institut za sociologiju i društvenu teoriju), opersku pevačicu Natašu Tasić Knežević, doktorantkinju FPN Snežanu Milin Perković, studenta Fakulteta bezbednosti Dušana Ružića, kao i alumniste Škole medijske pismenosti Uroša Đurovića i Nikolu Petrovića. Najlepše hvala svim gostujućim predavačima i predavačicama na izdvojenom vremenu i znanju koje su nam preneli. Na ustupljenom prostoru za predavanja i radionice zahvaljujemo se Kancelariji za mlade i saradnju sa udruženjima.

Najveće hvala i bravo, ipak, ide našim sjajnim studentima i studentkinjama koji su učestvovali u programu i čije sjajne tekstove ćemo i dalje objavljivati u narednom periodu: Pavlu, Nini, Andrijani, Kristini, Mariji, Dragani, Emiliji, Jovani, Julijani, Irini, Gali, Marijani, Jani, Milici, Luki, Dunji, Anđeli, Eli, Lari i Martinu. Bravo!

Sledeća Škola medijske pismenosti biće održana u periodu februar-maj 2019. godine.