Piše: Nemanja Marinović
Foto: Minja Marđonović, dizajn Jelena Jaćimović

Mlada književnica i feministkinja Minja Marđonović, poznata i po svom online imenu 100glava aždaja, objavila je roman prvenac „Jefimija, žena koja čeka”. U pitanju je ljubavni, putopisni i politički roman koji govori o mladoj feministkinji, glavnoj junakinji Jefimiji, i njenom životnom putovanju na kraj sveta, na Bali, tokom kojeg joj se dešava – život.

„Ne odvajajući duhovno od telesnog, otvorena da prihvati sve što poželi, nimalo slučajno sreće različite muškarce, iz različitih kultura, sistema vrednosti i pogleda na svet. U ljubavnim odnosima sa njima doživljava naizgled uobičajene stvari. Međutim, njena percepcija života je ipak malo drugačija. Zapravo, najličnija pitanja oživljava i demistifikuje kao politička – kao žena živi svoju seksualnu slobodu, pokušava da se izbori sa sopstvenom sujetom, da dekonstruiše brak, laž i preljubu, da pronađe ljubav u sebi i toleranciju prema drugima”, objašnjava se u sinopsisu ovog romana.

Iz sinopsisa saznajemo i da su jake žene okosnica ove neobične i drugačije knjige – „Na svom putovanju Jefimija veliku podršku uživa u ženama – svojoj nevidljivoj, dobroj vili Emi Goldman, čuvenoj feministkinji 20. veka, najboljoj prijateljici Tatjani zbog koje i odlazi u Indoneziju na svoje telesno – spiritualno putovanje, Crnogorki koju upoznaje u Sanurskoj komuni, i Maši koja joj otvara vrata svog doma i svoje duše onda kad joj je to najpotrebnije”.

Bićemo u prilici da sa Jefimijom obilazimo hramove, lečimo se aktivnim Vulkanom, udišemo okean, pijemo kokosovu vodu, tražimo mir i upoznajemo jedan sasvim drugi svet. I to već od utorka, 6. oktobra, sa početkom od 17 časova, kada će u Boho baru u Beogradu biti upriličena promocija ovog romana.

Nas zanimaju odgovori na pitanja: Šta je muškarac? Ume li da ga voli? Šta želi, i da li je najbitnije zapravo ono što ne želi? Koga čeka i šta traži? – a autorka obećava da će Jefimija na ova pitanja i saznati odgovor. I mi zajedno sa njom. Zato ćemo i biti u Boho baru. Svi ste pozvani da se pridružite.