Svečana 89. dodela Oskara za najbolja ostvarenja iz 2016. godine završila se zabunom oko dodele nagrade za najbolji film, kao i u znaku filma La La Land, ostvarenja koji je pored najviše nominacija ove godine, pokupio i najviše nagrada.

Međutim, nešto manje popularna ali ništa manje važna, nagrada za najbolji animirani film, okupirala je pažnju svih pravih ljubitelja dobro ispričane priče na filmskom platnu.
Pripala je Diznijevom Zootropolisu, koji je ostvario zaradu od preko milijardu dolara širom sveta od početka svog prikazivanja.

Razlog?

Film se na jedinstven i do sada neprikazivan način bavi objašnjenem tema iz sveta odraslih deci: prvenstveno rasizmom, rodnom ravnopravnošću, kao i seksizmom na radnom mestu.

O uticaju koji animirani filmovi snimani tokom godina imaju na odrastanje dece širom sveta može posvedočiti svako od nas,  a moguli poput FOX-a i Diznija već su izbacivali animirane filmove koje prati svetska slava poput Ledenog doba ili Zaleđenog kraljevstva.
Ono što ovaj izdvaja iz gomile jeste način na koji pristupa temi rasizma: umesto zečice koja od starta mrzi lisice i kroz film uči da ne bude rasista, imamo zečicu koja za sebe misli da je već liberalna i do kraja filma saznaje koliko je u stvari u zabludi.

Iako je primetna pojava sve više ženskih junaka u animiranim filmovima, način na koji se Zootropolis igra sa velikim društvenim pitanjima  kroz lik Džudi Hop, zečice iz porodice srednjeg staleža čija je najveća želja da postane policajka u Zootropolisu – velikom gradu gde je sve moguće i gde svaka životinja ima pravo da postane ono što želi.

Iako je režiser priznao da kada je film pisan nije bilo planirano da glavni junak bude zečica Džudi, već lisica Nik Vajld, film je evoluirao u ono što danas sa ponosom osvaja srca gledalaca svih uzrasta, rasa i polova i postao je škola tolerancije od sat i pedeset minuta.

Film je kroz mnoštvo scena uspeo da unese humor na ”mala vrata” kroz svoje sjajne replike na modernu kulturu, kao i na kultni film Kum.

Prilikom primanja Oskara, koreditelj filma, Rič Mur poručio je: ,,Zahvalni smo publici širom sveta koja je prihvatila ovaj film i njegovu priču o tome kako je tolerancija moćnija od straha od drugih.”

To je dovoljan razlog da pažnju svog deteta usmerite na nešto što je važno za njegovo pravilno odrastanje, širenje  tolerancije prema rasama i polovima i učenje kako se uopšte ophoditi prema drugima.

Naučite ih da ne moraju uvek biti princeze koje čekaju da ih spasi princ ili da ne moraju biti pričevi koji spašavaju bilo koga, već im pokažite da je sve ono što žele da postanu moguće.
To je ono što je Zootropolis na svom primeru pokazao.

 

Piše: Ivana Stojanović

Tekst je nastao u okviru programa “Škola medijske pismenosti” koji realizuje “Centar za marginu”